Săptămâna trecută senatorul PNL Cornel Popa i-a dat un ultimatum şefului Direcţiei Sanitar-Veterniare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Mircea Gelu-Budău spunând că ii cere demisia dacă în cursul acestei săptămâni nu rezolvă problema de la Circumscripţia Sanitar-Veterinată din comuna Sârbi.

gavril buzle.jpgMedicul concesionar din această comună, Gavril Buzle (foto), a fost reclamat timp de trei ani de către localnici pentru că a falsificat numărul animalelor pe care aceştia le deţin cu scopul de a încasa de la Direcţie bani necuveniţi pentru crotalierea (identificarea), vaccinarea şi tratarea animalelor. De asemenea, locuitorii din Sârbi s-au plâns şi de faptul că Buzle le percepea taxe pentru aceste operaţiuni şi lor chiar dacă onorariile veterinarului erau achitate şi de către DSVSA Bihor.

În urma unor controale ale Direcţiei Sanitar-Veterinare Bihor, dar şi ale Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare, reclamaţiile oamenilor s-au dovedit întemeiate şi s-a dispus rezilierea contractului de prestări servicii încheiat între Buzle şi DSV Bihor, începând cu data de 1 ianuarie 2010. Totodată DSVSA a numit în locul său un medic veterinar interimar, Cristian Năndrean, însă acesta nu îşi poate face meseria deoarece Buzle a refuzat să-i predea calculatorul în care se află baza de date cu animalele localnicilor.

Luni, 29 martie, şeful DSVSA Bihor, Mircea Gelu Budău a afimat, în replică la cererea lui Cornel Popa, că nu are motive să demisioneze şi că marţi, 30 martie problema de la Sârbi va fi rezolvată.

„Mâine (n.r marţi) la Sârbi se va prezenta un reprezentant al firmei care deţine aceste calculatoare şi îi va lua, probabil cu poliţia, calculatorul doctorului Buzle", a declarat Budău. El a mai spus că nu a intenţionat să îl protejeze pe Buzle, chiar dacă au fost persoane care au intervenit în favoarea acestuia. „Departe de mine gândul de a-l proteja pe Buzle chiar dacă şi de la ai noştri am mai primit telefoane ca să îl ţinem", a spus şeful DSVSA Bihor.

Budău a precizat, de asemenea, că miercuri, 7 aprilie, Direcţia Sanitar-Veterinară organizează, începând cu ora 10, o licitaţie pentru desemnarea unui medic veterinar permanent în Circumscripţia Sanitar-Veterinară Sârbi.

În ceea ce îl priveşte pe Buzle, Budău a afirmat că acesta nu se va putea prezenta la nicio licitaţie de acest fel timp de 2 ani şi că va trebui să îşi câştige existenţa în afara unui contract cu DSVSA. „Nu ştiu, o să îşi deschidă un cabinet privat, unde să îngrijească şopârle, pisici sau căţei", a spus Budău râzând.