Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au dispus trimiterea în judecată a directorului Administraţiei Finanţelor Publice Beiuş, Ionel Vancu, şi a şefului Serviciului Colectare Executare Silită din aceeaşi localitate, Adrian Bucurean, acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals intelectual.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului, procurorul Dorel Moţiu, a declarat că, din cercetările efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor a reieşit că cei doi şi-au încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute în fişa postului şi au provocat un prejudiciu de peste 3,6 milioane lei bugetului de stat.

"Cei doi au protejat cu ştiinţă anumite societăţi cu datorii mari faţă de bugetul de stat, rezumându-se să le emită somaţii, fără să aplice ulterior şi alte măsuri obligatorii în astfel de cazuri: executarea silită, sechestrul asigurator sau poprirea sumelor de bani. Mai mult decât atât, unei societăţi care a înregistrat datorii foarte mari i-au eliberat certificate care atestau nereal că firma nu figurează cu datorii. Ca urmare, societatea respectivă a putut accesa credite şi participa la licitaţii", a explicat Moţiu.

Totodată, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor au înştiinţat conducerea Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Bihor despre trimiterea în judecată a celor doi şefi ai AFP Beiuş, dar şi despre faptul că, din ancheta efectuată reiese că aceştia prestau servicii de contabilitate în beneficiul unor societăţi private, activităţi incompatibile cu funcţiile deţinute.

"Se va declanşa o acţiune disciplinară în acest caz, iar cei doi funcţionari vor fi suspendaţi din funcţii până la pronunţarea unei sentinţe în caz. În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, vor fi destituiţi din funcţii", a declarat purtătorul de cuvânt al DGFP Bihor, Vasile Farc.

BIHOREANUL a dezvăluit încă în urmă cu două luni practicile frauduloase ale cuplului Vancu-Bucurean, care au protejat mai bine de trei ani unele firme "prietene", evident, nu pe ochi frumoşi, însă atunci cei doi directori au negat cu tupeu că ar fi comis faptele care le erau imputate.

Citiţi întreaga poveste în articolul "Tăticii hoţilor"