La mai bine de zece zile după „simfonia drujbelor” din Parcul Bălcescu, şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor, a prezentat în cadrul Colegiului Prefectural desfăşurat miercuri o informare asupra tuturor demersurilor privind tăierea şi toaletarea arborilor din acest parc.

Potrivit prezentării lui Togor, firma Murray Press a cerut Direcţiei Tehnice a Primăriei încă din 22 septembrie 2017 tăierea a „20-30 de arbori şi toaletarea a 50 de arbori”, iar pe 29 septembrie deja Ocolul Silvic Oradea executase marcarea a 17 arbori care, la comanda municipalităţii, urmau să fie tăiaţi. Tot atunci, Primăria a solicitat ca Agenţia pentru Protecţia Mediului să avizeze tăierea a 17 arbori.

Pe 13 octombrie, APM a trimis municipalităţii un „punct de vedere” privind 16 arbori, comunicând că tăierea acestora nu făcea obiectul avizării conform Legii 24/2007 privind spaţiile verzi, iar pe 23 octombrie Direcţia Tehnică a Primăriei a emis o autorizaţie pentru tăierea a 20 de arbori şi toaletarea altor 54, autorizaţia fiind ulterior rectificată pentru tăierea a doar 17 arbori. Pe 9 ianuarie Primăria a emis firmei angajate o comandă pentru tăierea a „6 arbori, 10 cioate şi 46 toaletări”.

Pe 22 ianuarie, în urma sesizărilor „din articole de presă”, în Parcul Bălcescu a fost desfăşurat un control, constatându-se tăierea a 7 arbori şi toaletarea altor 6 copaci, în acea zi dispunându-se interzicerea tăierilor până la evaluarea arborilor marcaţi anul trecut de Ocolul Silvic Oradea.

Pe 23 ianuarie, a mai arătat Togor, reprezentanţii Gărzii de Mediu, cei ai APM şi ai Direcţiei Tehnice a Primăriei au încheiat o „notă de constatare”, în care „s-a menţionat expres necesitatea efectuării de către proprietarii spaţiilor verzi a măsurilor de prevenire a răspândirii şi de combatere a bolilor şi a dăunătorilor”.

În concluzie, şeful Gărzii de Mediu a spus că municipalităţii „i se va aplica o sancţiune”, fără a preciza în ce va consta aceasta, şi va fi obligată să se conformeze Legii 24/2007, adică să asigure „integritatea, refacerea şi îngrijirea spaţiilor verzi”.

Concret, completat de prefectul Ioan Mihaiu, Togor a specificat că de acum înainte Garda de Mediu va verifica dacă înaintea oricărei operaţiuni de tăiere şi toaletare sunt aplicate celelalte măsuri fito-sanitare pentru salvarea copacilor, iar aceste operaţiuni vor fi făcute doar în baza unor criterii clare şi dacă „cineva”, un angajat sau o comisie a municipalităţii, „îşi va asuma responsabilitatea”.