În reuniunea de miercuri a Colegiului Prefectural Bihor, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Alin Novac Iuhas, a evidenţiat rezultatele bune obţinute în această vară de absolvenţii de gimnaziu şi de licee la examenele de evaluare naţională şi respectiv bacalaureat.

În ce priveşte evaluarea naţională, Novac Iuhas a amintit că anul acesta examenul s-a desfăşurat în doar 42 de centre faţă de 128 anul trecut, ceea ce a determinat economii importante, iar rata de promovare a fost de 72,01% (aproape la fel ca în 2016, când a fost de 72,04%).

La Bac, în judeţ au funcţionat 46 de centre pentru probele de competenţe şi 12 centre pentru probele scrise, respectiv câte un centru zonal de evaluare şi de soluţionare a contestaţiilor. La acest examen, procentajul candidaţilor promovaţi a crescut la 70,2% (după contestaţii), cu aproximativ 10% mai mare decât anul trecut. „Sunt rezultate foarte bune, dar vrem ca anul viitor să depăşim media naţională”, a mai spus şeful IŞJ.

Acesta a ţinut să scoată în evidenţă numărul mare al notelor maxime (peste 400), cele mai multe înregistrate la istorie şi matematică, precum şi cele opt medii de 10 (nouă după contestaţii), ceea ce situează Bihorul pe locul III în ţară (după Iaşi şi Bucureşti), dintre care cinci ale absolvenţilor Colegiului Naţional Mihai Eminescu (locul I pe ţară), două ale colegilor de la Gojdu şi câte una ale unor absolvenţi ai liceelor de Artă şi Iosif Vulcan.

Şeful Inspectoratului Şcolar a raportat, de asemenea, că în această perioadă sunt în plină desfăşurare concursurile pentru ocuparea a 110 posturi de director şi director adjunct de şcoli rămase vacante, pentru acestea candidând 113 cadre didactice.