"Prin aplicarea Ordonanţei de Guvern 114, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor mai trebuie să desfiinţeze încă 551 de norme didactice pe lângă cele 786 desfiinţate toamna trecută, dintr-un total de 10.054 de norme câte erau în judeţ, la peste 101.000 de elevi. Când am fost la Minister şi am văzut câte norme trebuie să mai dăm jos, am rămas fără cuvinte", a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Dorel Luca, într-o conferinţă de presă desfăşurată sâmbătă.

"Am comunicat Ministerului că nu putem da jos atâtea norme, sub nicio formă, şi am solicitat să ni se spună care a fost modalitatea lor de a gândi când ni s-a cerut acest lucru, pentru că ni s-a părut că au gândit contabiliceşte", a mai spus Luca.

Şeful Inspectoratului Şcolar Bihor a afirmat că "am mai putea reduce, cel mult, 276 de norme, dar în niciun caz 551, printr-o seamă de măsuri prin care încercăm să nu afectăm personalul didactic şi auxiliar, ceea ce înseamnă că la vară vom scoate mai puţin posturi la concurs pentru titularizare şi suplinire".

Dorel Luca a exemplificat felul în care conducerea ISJ Bihor va încerca să facă noua reducere de norme, prin limitarea la una singură per comună a unităţilor şcolare cu personalitate juridică, prin comasarea claselor de elevi paralele, prin predarea educaţiei fizice de către învăţători, reorganizarea reţelei de şcoli în mediul urban şi, respectiv în mediul rural, dar a specificat că nu este de acord cu o altă măsură, prevăzută expres de către Ministerul Educaţiei, şi anume reorganizarea centrelor de execuţie bugetară. "Nu mi se pare normal să revenim la situaţia de acum câţiva ani, când la un liceu contabila lucra pentru încă 30 de şcoli", a argumentat Luca.

Şeful ISJ Bihor a mai spus că Ministerul Educaţiei "nu a ţinut cont de particularităţile din sistem", adică de "specificul fiecărui judeţ". "Degeaba încercăm să reducem la una numărul şcolilor dintr-o comună, dacă în respectiva comună există o şcoală românească şi o alta maghiară. Oricare dintre ele, dacă ar fi desfiinţată sau trecută în subordinea celeilalte, s-ar isca sensibilităţi pe care nu le vrem", a explicat el. Un alt exemplu este că "nu putem comasa şcoli din mediul rural dacă nu avem destule microbuze pentru transportul elevilor".

În fine, Dorel Luca a afirmat că "nu vor fi disponibilizate 551 sau 276 de cadre, ci vor fi desfiinţate norme, iar cadrele vom încerca să nu le lăsăm pe drumuri, ci le vom oferi alte posturi, înaintea concursurilor de ocupare a posturilor de titulari şi de suplinitori. Dar asta înseamnă că vom scoate la concurs mai puţin posturi, atât pentru titularizare, cât şi pentru suplinire", consecinţa fiind că viitorii absolvenţi de facultăţi vor avea mai puţine şanse de a se angaja în sistemul de educaţie.