Reuniunea de joi a Colegiului Prefectural, structură informală constituită pe lângă Prefectură şi formată din directorii şi şefii serviciilor, inspectoratelor, oficiilor, direcţiilor şi agenţiilor guvernamentale din judeţ, ar fi decurs anost, după prezentarea rapoartelor de activitate înţesate cu cifre irelevante de către conducerea Inspectoratului Şcolar şi de cea a Direcţiei pentru Tineret şi Sport, dacă unul dintre membrii acestei structuri nu ar fi întârziat şi nu şi-ar fi atras, din acest motiv, o admonestare severă din partea prefectului Claudiu Pop.

Formalisme

Din partea Inspectoratului Şcolar, inspectorul general adjunct Keri Hajnal a prezentat un raport privind modul de desfăşurare a examenelor de evaluare şi de bacalaureat din această vară. Ca de multe ori, activitatea a fost bifată formal, prin etalarea unor cifre care, în sine, nu spun nimic.

Astfel, Keri a amintit că la examenul de evaluare au funcţionat 153 de centre de examinare şi unul pentru rezolvarea contestaţiilor, că au participat 4.759 elevi, din care 2 au susţinut examenul în spital, că au fost înregistrate 435 contestaţii, din care 128 au fost admise, că procentajul de promovare a fost iniţial de 79,78%, iar după contestaţii de 79,80%, că 14 elevi au obţinut media generală 10.

La fel, în ce priveşte Bac-ul, Keri a spus că au fost înscrişi 5.488 candidaţi, care au susţinut examenul în 18 centre, că promovarea a fost de 63,42% şi, după soluţionarea celor 748 contestaţii, a crescut la 64,75%, adăugând că "o situaţie deosebită" a fost cea de la Colegiul Tehnic Unirea din Ştei, unde au fost eliminaţi din examen 3 candidaţi chiar de la prima probă şi alţi 108 după încheierea examenului, din cauza fraudei şi tentativelor de fraudă la nivel masiv fiind, de altfel, declanşată o cercetare penală, ale cărei rezultate vor fi făcute publice după finalizare.

Lecţia de citire

Dacă adjuncta şefului IŞJ a înşirat cifre fără relevanţă, nepuse în comparaţie cu cele din anii trecuţi, astfel încât audienţa să poată trage concluzii dacă evoluţia este pozitivă ori negativă, şefa Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport, Agota Bokor, a turuit şi ea despre activitatea instituţiei tot citind fraze de pe o hârtie aflată în faţa sa, fără meritul de a fi sintetizat bilanţul acesteia sau de a fi scos în evidenţă vreo reuşită anume.

Astfel, Bokor a spus că DJTS desfăşoară un program naţional numit Sportul de performanţă în cadrul căruia a organizat competiţii, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar şi cu unităţile de învăţământ, în perioada septembrie 2014-iulie 2015 organizând 68 de competiţii, 10 etape judeţene ale campionatelor naţionale la diferite discipline sportive şi 22 etape ale altor întreceri sportive, din care 7 la nivel internaţional.

De asemenea, ea a prezentat şi activităţile întreprinse în programul Sportul pentru toţi, în cadrul căruia DJTS a organizat 42 de acţiuni, cu 3.160 participanţi, inclusiv campionate şcolare, adăugând că în Bihor funcţionează 160 de cluburi, 215 asociaţii sportive fără personalitate juridică şi 11 asociaţii pe ramuri sportive.

Fără cerşetori

De asemenea, Bokor a spus că în cadrul programului naţional de susţinere a activităţilor de tineret DJTS a desfăşurat diverse acţiuni de sprijin pentru "structurile asociative de şi pentru tineret" şi a finanţat 15 proiecte ale acestora.

Cum inclusiv prefectul şi-a pierdut răbdarea să mai asculte fraze fără conţinut, cerându-i să treacă la final, expunând "proiectele de viitor", Bokor a pus punct expunerii afirmând că pe viitor instituţia îşi propune "să înveţe organizaţiile de tineret cum să depună proiecte pentru bani europeni, căci din păcate am sesizat că nu ştie (sic!) să depună un proiect, să nu mai cerşeşti bani de la primării, de la Consiliul Judeţean şi aşa mai departe..."

"Autobuzul" şefului ITRSV

Pentru că şi-a făcut apariţia cu o întârziere de un sfert de oră după începerea reuniunii, în condiţiile în care în urmă cu câteva luni, când şi-a prezentat el însuşi raportul de activitate în acelaşi stil dezlânat, şeful ITRSV, Dacian Iova, a fost sancţionat de prefectul Claudiu Pop cu ironie.

"Mulţumim domnului director de la ITRSV că ne onorează cu prezenţa şi că şi-a rupt din preţiosul său timp pentru asta", a spus Pop, făcându-l pe fostul PDL-ist, devenit PSD-ist ca să-şi păstreze funcţia, să se fâstâcească şi să-şi ceară scuze pentru întârziere. "Îmi cer scuze pentru întârziere, dar noi suntem în restructurare...", a spus Iova. "Am crezut că aţi pierdut autobuzul", l-a lăsat Pop fără replică pe şeful ITRSV, care în urmă cu câteva luni se plângea că instituţia pe care o conduce are un parc auto insuficient, învechit şi cu o cotă de carburanţi redusă. Şi care, culmea, îşi are sediul la nici măcar un minut de mers pe jos până la Prefectură, tot în Parcul Traian...