La vremuri noi, tot noi. Cuvintele lui Caragiale se potrivesc şi noului şef al Inspectoratului Teritorial pentru Regim Silvic şi Vânătoare Oradea, Dacian Iova. A condus instituţia şi în epoca "portocalie", iar din 11 iulie este iarăşi şef. Evident, după ce a înlocuit carnetul de membru PDL cu cel roşu al PSD.

El, însă, pune revenirea sa în post pe seama experienţei şi priceperii. În interviul acordat BIHOREANULUI, şeful ITRSV vorbeşte tăios despre "afacerile locale" care au decimat pădurile judeţului, dar şi despre războiul pe care l-a declarat hoţilor de lemne. "Toleranţă 0", promite Dacian Iova.

- Nu multă lume ştie ce este ITRSV şi cu ce se ocupă...

- Suntem o instituţie în subordinea Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, având ca principală atribuţie controlul respectării legislaţiei silvice în raza de competenţă, la ocoale silvice de stat şi private, dar şi la agenţii economici care desfăşoară activităţi de exploatare, prelucrare şi comercializare a lemnului. ITRSV Oradea are arondate patru judeţe, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj. Sunt 48 de ocoale silvice, private şi de stat, plus aproximativ 1.000 de agenţi economici în domeniu. Vorbim de o suprafaţă de fond forestier de circa 600.000 hectare, din care 210.000 în Bihor. Tot în atribuţiile noastre intră şi verificarea respectării legislaţiei cinegetice, în cele patru judeţe existând 230 fonduri de vânătoare, din care 70 în Bihor.

- Aţi condus instituţia în timpul guvernelor Boc şi MRU, între 2009-2012. Atunci eraţi membru PDL. Între timp aţi trecut la PSD. Concluzia ar fi că aţi schimbat partidul pentru că vă place să fiţi şef...

- Eu consider că sunt omul potrivit la locul potrivit şi în momentul potrivit. Când am venit şef, locul era vacant după ce fostul şef, Daniel Coraş (n.r. PNL), îşi dăduse demisia, iar eu aveam experienţa necesară, n-am venit peste noapte. De 17 ani, de când am absolvit Facultatea de Silvicultură din Braşov, sunt inginer silvic. Am parcurs progresiv etapele de formare profesională. Am început la Ocolul Silvic Tinca, după care am venit la Direcţia Silvică Bihor, iar din 2006 sunt la ITRSV. Cred că asta a contat, nu politicul.

Fără corupţi

- ITRSV are probleme de imagine, inspectorii fiind acuzaţi deseori de non-combat şi chiar de asociere cu hoţii de lemne, controalele fiind deconspirate înainte să înceapă. Fostul ministru Lucia Varga vorbea de rea credinţă şi incompetenţă. La noi a fost găsit vreun inspector ITRSV care a pactizat cu hoţii?

- Nu ştiu ce date avea doamna Lucia Varga, dar noi nu am avut cazuri de inspectori cercetaţi sau condamnaţi, până în momentul de faţă. Poate că s-a referit la alte zone din ţară, în Bihor inspectorii ITRSV nu au avut probleme de integritate, n-a fost niciunul cercetat, condamnat pentru corupţie ori măcar sancţionat.

- Este adevărat că acum, în acţiunile comune cu Poliţia, pentru a evita deconspirarea raziilor, destinaţia este anunţată inspectorilor silvici doar în momentul plecării?

- Treaba e reciprocă, nici noi nu le spunem unde mergem când îi chemăm, şi nici ei nu ne spun nouă când ne solicită participarea. Aşa e corect, pentru a evita orice semne de întrebare.

- Dar e normal ca două instituţii care au acelaşi obiectiv - de a combate faptele ilicite - să se suspecteze reciproc?

- Nu comentez. Dar pentru reuşita operaţiunii e bine să nu ştie lume multă, să nu facem tam-tam...

"Poliţia ar trebui să fie mai activă"

- Tot Lucia Varga spunea că inspectorii ITRSV nu controlează eficient tăierile de pădure. Recente controale ministeriale au scos la iveală pagube imense provocate pe raza Ocoalelor Silvice de stat Dobreşti şi Sudrigiu, de peste 7 milioane lei. Cât de eficientă este, în opinia dvs, instituţia pe care o conduceţi?

- Doamna Varga a avut ocazia doi ani de zile, cât a fost ministru, să remedieze situaţia, dacă nu era în regulă. Dar ITRSV este cât se poate de eficient cu oamenii pe care îi avem. Suntem subdimensionaţi, puţin peste 40 de inspectori, care trebuie să verificăm 4 judeţe. Ca termen de comparaţie, Ocolul Silvic Dobreşti are mai mulţi angajaţi decât întregul ITRSV. Pe de altă parte, nu e corect să dai vina pe ITRSV pentru jaful de la Dobreşti şi Sudrigiu. Problemele de la Sudrigiu, de pildă, au fost descoperite de noi, într-o acţiune comună cu Jandarmeria. De la acea acţiune a pornit, apoi, controlul de fond.

În cele două ocoale, este mai mult decât evident că a fost vorba despre afaceri locale. Acolo s-au protejat pădurarii şi hoţii, unii pe alţii. Ocoalele silvice aveau multe filtre interne de control. În primul rând, trebuia să verifice fiecare canton de două ori pe an. Fiecare are responsabili cu paza, şefi de district, şefi de ocol şi organe ierarhic superioare care îi verifică, iar peste toate este Direcţia Silvică. Şi posturile de Poliţie ar fi trebuit să fie mai active. Din Dobreşti, de pildă, maşina cu lemne trece prin Dobreşti, Sâmbăta, Ceica, Drăgeşti, Hidişel, Sânmartin, Oradea... Undeva tot trebuiau oprite. De ce n-a făcut nimeni, nimic? Somnul raţiunii naşte monştri...

"Legile sunt bune"

- Ce s-a întâmplat cu proiectul revoluţionar de Cod Silvic al Luciei Varga, despre care se spunea că va stopa în mare măsură jaful? Erau prevederi care ar fi permis vânzarea lemnului doar din rampe, măsurat, nu ca până acum, estimat, din pădure...

- Sunt convins că intenţiile doamnei Varga au fost corecte. Mie, însă, nu îmi place să discut despre proiecte pentru că, după cum se vede, unele nu se concretizează. Proiectul noului Cod Silvic se va întoarce în Parlament în septembrie, după ce nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi adoptat în Camera Deputaţilor. Până se lămureşte situaţia, prefer să aplic legile. Legile în vigoare sunt bune, doar trebuie aplicate corect şi cu bună-credinţă.

- S-a făcut vreun control în ultimii ani la vreunul din ocoalele private din judeţ şi cu ce rezultat?

- Nu ştiu în ultimii doi ani ce controale s-au făcut. A fost altă conducere. În perioada 2009-2012 s-au făcut inspecţii, cel puţin un control la toate ocoalele silvice, pentru că suntem obligaţi să le verificăm măcar din 2 în 2 ani. Dar repet, suntem puţini. Cum să faci controale când dai oamenii afară? În 2010 s-a disponibilizat 25% din personal, adică 15 posturi, cota de combustibilul per autoturism s-a redus de la 400 la 100 litri pe lună...

- Noile reglementări privind urmărirea electronică, inclusiv prin satelit, a materialului lemnos şi a pădurilor au menirea de a stopa defrişările. Vor ajuta aceste tehnologii sau hoţii vor învăţa cum să le fenteze?

- Deja au încercat, dar nu au reuşit. Marţea trecută am fost într-o acţiune cu Poliţia, am stabilit două trasee şi am oprit patru transporturi de material lemnos. Trei aveau avize de însoţire cu cod online, pe care noi le-am verificat, şi totul a fost corect. La un transport şoferul ne-a prezentat un aviz cu un cod eliberat, chipurile, pe 24 august. La verificare, s-a stabilit că era, de fapt, din 22. Pe româneşte, a încercat să refolosească un aviz, să facă mai multe transporturi cu acelaşi cod, falsificând data. I-a fost confiscată încărcătura şi a fost amendat cu 1.000 lei.

Toleranţă zero

- Va rămâne la Oradea sediul ITRSV sau va fi mutat la Cluj, asemenea Direcţiei Finanţelor Publice, Inspectoratului de Stat în Construcţii şi Direcţiei Vamale?

- Noi sperăm să rămânem la Oradea, nu s-a discutat despre vreo mutare.

- La ultima reuniune a Colegiului Prefectural, desfăşurată la Ţeţchea, după ce primarul şi un localnic din Lugaşu de Jos s-au plâns de furturile de pădure, aţi spus că nu puteţi merge în controale pentru că inspectorii sunt ameninţaţi. Prefectul v-a răspuns destul de dur ca, în acest caz, dacă nu sunteţi în stare, să staţi acasă. Veţi urma recomandarea, vă veţi retrage, sau vă veţi face datoria ca la carte?

- N-am spus că nu putem merge. Am zis că vom merge doar însoţiţi de Poliţie şi Jandarmerie.  În zona respectivă am avut incidente neplăcute. Un coleg a fost ameninţat cu moartea în 2012. A făcut plângere penală, s-a întocmit dosar, dar de atunci nu ştim nimic. Tot acolo, casa unui pădurar a fost incendiată, în aceeaşi perioadă. E vorba de persoane violente. Domnul prefect a şi promis că ne va sprijini, că vom face controale sub coordonarea lui, în echipe comune cu Poliţia şi Jandarmeria.

- Cu braconierii aţi mai avut probleme?

- Din 2010, de când fondurile de vânătoare au trecut la asociaţii private, s-a constatat o micşorare drastică a cazurilor de braconaj cinegetic. S-a spart monopolul Asociaţiei Judeţene de Vânătoare (AJVPS) şi al Direcţiei Silvice, iar asociaţiile private îşi păzesc mai bine fondurile.

- Dată fiind credibilitatea redusă a ITRSV, fapt pe care chiar dvs l-aţi recunoscut la instalare, ce motive ar avea cetăţenii să aibă încredere în paznicii pădurilor?

- Noi ne facem treaba cât suntem aici, fără niciun fel de problemă, în măsura în care putem. Chiar în următoarea perioadă urmează un control la un ocol privat, care până acum nu a fost verificat niciodată. Ţi, ca să fim mai eficienţi, vor ieşi în teren şi inspectorii care până acum nu au avut atribuţii de control. Vom dovedi că avem toleranţă zero în faţa hoţilor de lemne. Iar colegii dovediţi de non-combat vor suporta rigorile legii. Fiecare răspunde. Aşa e corect, nu?


CINE ŞI CE
Caracterizări în trei cuvinte

Lucia Varga, fost ministru al Apelor şi Pădurilor - o doamnă deputat, a încercat să schimbe ceva, dar nu a reuşit; mari aşteptări, puţine reuşite

Doina Pană, actualul ministru - persoană puternică, a reuşit să schimbe ceva, o certitudine

Claudiu Pop, prefect - puternic, echilibrat, lider de opinie

Daniel Coraş, fostul şef ITRSV - entuziast, prieten, mare potenţial