Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Marius Rotar, a prezentat, miercuri, în cadrul Colegiului prefectural, bilanţul acţiunilor de control întreprinse în primele 9 luni ale anului 2016, amenzile dispuse dovedind din plin lipsa de disciplină a agenţilor economici prinşi cu angajaţi “la negru”, dar şi că nu respectă drepturile salariale şi de repaus ale angajaţilor.

“Controalele au fost efectuate inopinat, atât ziua cât şi noaptea, în zilele lucrătoare, dar şi în zilele de repaus săptămânal”, a explicat Rotar.

Concret, în cele trei trimestre ale acestui an, inspectorii ITM au efectuat 1.863 de controale în urma cărora au “împărţit” amenzi în valoare de 2.678.000 lei, amenda minimă fiind de 10.000 lei, fără posibilitatea "blândă" a avertismentului, pentru fiecare persoană angajată la negru.

În unele cazuri, inspectorii i-au sancţionat şi pe muncitorii prinşi lucrând fără forme legale, în acest caz cuantumul total al amenzilor ridicându-se la 11.200 lei.

Cele mai multe firme sancţionate sunt din Oradea (121), urmate de firmele din Beiuş (18) şi de Marghita (12). “Grav este că unii agenţi economici recidivează. În timpul controalelor efectuate, 13 angajatori au recidivat în munca fără forme legale, toţi agenţii fiind de pe raza municipiului Oradea”, a spus şeful ITM Bihor.  

Pe de altă parte, însă, numeroasele controale întreprinse au dus şi la o creştere a numărului de contracte de muncă. La 30 septembrie, în Bihor erau înregistraţi  20.615 agenti economici, cu un număr de 192.277 contracte individuale de muncă; asta în vreme ce, la 1 ianuarie 2016, erau 19.693 de firme cu 184.807 angajaţi.

“Orice persoană care are cunştinţă despre cazuri de muncă la negru, indiferent că este sau nu direct vizată, poate formula o sesizare adresată Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, prin poştă sau e-mail (itmbihor@itmbihor.ro), care să conţină descrierea situaţiei, angajaţii inspectoratului fiind obligaţi, prin lege, să păstreze secretă identitatea celor care depun sesizări”, a mai arătat Rotar.