Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că Alianța nu are niciun indiciu că fragmentele de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac intenționat lansat de Moscova împotriva țării noastre.

„Nu avem nicio informație care să indice un atac intenționat din partea Rusiei și așteptăm rezultatul anchetei în curs", a declarat Stoltenberg, în fața parlamentarilor europeni, conform HotNews.ro.

După cum se știe, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a confirmat miercuri că bucăți dintr-o dronă presupusă rusească au căzut pe teritoriul României. Din câte se pare, drona ar fi fost folosită într-un atac în noaptea de duminică spre luni, mai arată sursa citată. Rămășițele au fost găsite pe raza comunei tulcene Ceatalchioi.

Autoritățile urmează să cerceteze rămășițele, să constate dacă drona este sau nu rusească. Reprezentanții MApN au transmis miercuri că specialiștii care au ridicat probele vor face „expertize tehnice” care să permită stabilirea provenienței acestora.

În prima sa reacție de la descoperire, președintele Klaus Iohannis a precizat miercuri că, dacă se confirmă că fragmentele găsite pe teritoriul României provin dintr-o dronă rusească, „o astfel de situație ar fi complet inadmisibilă și o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României”.

După cum se știe, în ultimele zile, în spațiul public au avut loc mai multe discuții privind drone care ar fi căzut în România, dar autoritățile române au negat zile la rând.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei a declarat încă de la începutul săptămânii că drone rusești au căzut și au explodat luni pe teritoriul României în timpul unui atac asupra infrastructurii portuare ucrainene de pe fluviul Dunărea, însă Ministerul Apărării din România a infirmat atunci informațiile. Și analiștii de la GeoConfirmed, care se ocupă de geolocalizarea imaginilor care au legătură cu războiul din Ucraina, au spus marți seară că o dronă rusească a căzut luni pe teritoriul țării noastre, confirmând informațiile Ucrainei, în timp ce oficialii români, inclusiv MAE le-au negat vehement.

În ciuda insistențelor Kievului de a avertiza asupra pericolului, informația a fost negată inclusiv de președinte. „Pot să vă spun că nu a existat nicio piesă și nicio dronă și nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România. Noi avem control total asupra spațiului nostru național. Am verificat absolut tot și pot să liniștesc populația. Nu a existat nimic ce a ajuns în România”, declara Klaus Iohannis, marți, într-o conferință de presă.

Miercuri, el a revenit asupra declarației:

„În situația de război la granița noastră, avem o situație fluidă, așa cum spun experții. Trebuie să avem dovezi pentru asta. Ministerul Apărării m-a informat și sunt convins că de bună credință a spus că nu există astfel de piese și asta a fost comunicarea făcută public. Între timp, situația s-a schimbat, s-au găsit astfel de piese, am dispus verificarea rapidă și vom face următorii pași. Între timp, am informat aliații NATO”, a spus Klaus Iohannis.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!