Secretarul general al NATO, Jens Stolterbeng, a ajuns, luni, la București la bordul unui avion TAROM, escortat de avioane de luptă F-16. Într-o conferință de presă susținută împreună cu președintele Klaus Iohannis, șeful NATO a spus că „Nu putem să îl lăsăm pe Putin să câștige” și „trebuie să fim pregătiți pentru noi atacuri (ale Rusiei - n.r.) în continuare”, în vreme ce Iohannis a spus că „este nevoie de mai multă forță de apărare pe flancul estic al NATO - nu numai de un număr sporit de militari din statele aliate, ci și de echipamente prepoziționate”.

Stoltenberg a ajuns în România în contextul în care luni și marți în Capitală are loc o reuniune majoră a NATO, la care urmează să participe inclusiv secretarul de Stat American Antony Blinken.

„Este prima reuniune NATO de nivel înalt desfăşurată într-un stat de pe Flancul estic, după începerea războiului din Ucraina”, scrie Digi24.ro.

În cursul zilei de luni, Stoltenberg a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, iar spre seară cei doi au susținut o conferință de presă. 

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Împreună cu Secretarul General Stoltenberg, am remarcat progresele substanțiale pe care le-am realizat la nivel aliat în decursul celor aproape 10 luni care au trecut de la ultima sa vizită în România. (...) Aceste progrese se reflectă într-o postură semnificativ întărită a NATO pe Flancul Estic, inclusiv în țara noastră și în regiunea Mării Negre. Astfel, din luna februarie și până în prezent, NATO și aliații noștri au desfășurat efective importante în România, cu rol de descurajare, reasigurare și apărare, astfel încât, în prezent, găzduim aproximativ 5.000 de militari aliați”, a declarat, în conferința de presă, Klaus Iohannis, potrivit HotNews.ro.

Între altele, președintele i-a mulțumit lui Stoltenberg „pentru efortul său de coordonare a modernizării NATO” și a subliniat din nou „sprijinul ferm - și concret - al României pentru suveranitatea, integritatea teritorială și independența Ucrainei”, promițând că „România va continua să ofere asistență multidimensională Kievului pe toate palierele”.

Mulțumind, la rândul său, României, Stoldenberg a spus că „în contextul acestei agresiuni, NATO își întărește prezența de la Marea Baltică la Marea Neagră”, spunând că Rusia nu trebuie să câștige acest război. „NATO se află aici și vom face tot ce e necesar pentru a apăra toți aliații și pentru a face față presiuni Rusiei și în Bosnia-Herțegonina și în Moldova. Nu putem să îl lăsăm pe Putin să câștige. Asta ar arăta altor lideri ca el că își pot atinge țelurile prin forță”, a spus el, punctând că „Este în interesul nostru, pentru securitatea noastră, să sprijinim Ucraina”.

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

De asemenea, liderul NATO a amintit și de „atacurile îngrozitoare asupra orașelor ucrainene, asupra infrastructurii critice”. 

„Putin încearcă să distrugă infrastructura și serviciile de bază și să folosească iarna ca armă în războiul împotriva Ucrainei. Trebuie să fim pregătiți pentru noi atacuri în continuare. De aceea, aliații NATO și-au sporit sprijinul pentru Ucraina cu sisteme de apărare antiaeriană și sunt furnizate sisteme de apărare antiaeriană care să poată face față atacurilor cu rachete și drone”, a mai spus șeful NATO potrivit HotNews.ro.

Iohannis a încuviințat, subliniind că „este nevoie de mai multă forță de apărare pe flancul estic al NATO - nu numai de un număr sporit de militari din statele aliate, ci și de echipamente prepoziționate”, „este nevoie de planuri foarte concrete, ca în cazul unui atac să se știe foarte exact cine, ce trupe și unde trimite”. „Nu putem lăsa aceste decizii pe ultimul moment și să fim atunci luați prin surprindere. În afară de aceste planuri, este nevoie de dezvoltarea unor structuri logistice, de exemplu pentru carburanți. Toate acestea sunt necesare și cred ca la summitul de la Vilnius de anul viitor este posibil să avem decizii mult mai curajoase și ult mai concrete în aceste domenii”, a spus Iohannis.

„Ar fi o tragedie pentru Ucraina și pentru lumea întreagă să câștige Putin războiul. Nu putem da înapoi acum”, a mai subliniat șeful NATO conform HotNews.

Declarațiile celor doi pot fi urmărite integral mai jos.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!