Scandalul provocat de preşedintele ANRSC, Mircea Matei, prin retragerea licenţei de operare a Electrocentrale Oradea, i-a pus în încurcătură pe fruntaşii democrat-liberali de la nivel local. Motivul? În contextul în care neregulile găsite de subalternii lui Matei la CET Oradea pot fi găsite şi la alte termocentrale din ţară, dar ANRSC a aplicat aici cea mai dură sancţiune posibilă, PDL-iştii orădeni se tem ca valul de antipatie fără precedent generat de fostul secretar general al PDL Bihor să nu le diminueze şansele în viitoarele alegeri locale, programate în luna iunie.

Matei solitarul

"Mircea Matei nu m-a consultat, ca preşedinte al PDL Oradea, înainte să ia această decizie şi, din câte ştiu, nu a consultat nici alţi colegi de la nivel local", a declarat miercuri pentru BIHOREANUL Dorin Corcheş, şeful organizaţiei municipale a PDL.

Corcheş a afirmat că este conştient că decizia lui Matei a provocat antipatie în rândul orădenilor, dar speră ca reacţia să nu se răsfrângă şi asupra partidului, tocmai pentru că, spune el, nu a existat nicio consultare prealabilă. "De altfel, eu nici nu cred că trebuia ca preşedintele ANRSC să se consulte cu partidul, pentru că nu este treaba partidului să contribuie la o asemenea decizie", a spus Corcheş.

De asemenea, liderul PDL Oradea şi-a afirmat convingerea personală că decizia lui Matei are bază legală, însă nu se poate pronunţa dacă ea putea fi prevenită sau precedată de alte măsuri de sancţionare la adresa CET, precum este, de pildă, amenda. "Eu cred că, în mod sigur, decizia luată este legală, iar dacă nu este nu au decât să răspundă cei care au luat-o. Dar, repet, sunt sigur că este legală. Dacă înainte să hotărască retragerea licenţei putea sau nu să decidă alte sancţiuni, mai puţin drastice, eu nu am cum să ştiu, pentru că nu cunosc corespondenţa şi relaţiile dintre ANRSC şi Electrocentrale", a spus Dorin Corcheş.

Acesta a adăugat că decizia lui Matei nu va schimba în niciun fel strategia de termoficare pe care PDL-iştii orădeni vor s-o anunţe curând, în condiţiile în care în 2009 aceştia au votat în Consiliul Local masterplanul privind construirea unui CET nou pe gaz, iar săptămâna trecută s-au răzgândit, votând împotriva proiectului.

Undă verde pentru "privatizare"

Pe 14 martie ANRSC a decis retragerea licenţei de operare a Electrocentrale Oradea, motivând că în urma a trei controale inspectorii au găsit "nereguli grave", între care şi faptul că societatea ar fi încasat necuvenit 1,7 milioane lei de la operatorii economici şi populaţia care dispun de puncte termice proprii. Totodată, ANRSC a imputat CET-ului că a practicat tarife mai mici pentru locuitorii din Ioşia preluaţi de la Transgex (de numai 185 lei pe gigacalorie) decât pentru locuitorii din restul oraşului (235 lei pe gaigacalorie), încălcând legea care impune ca la nivelul întregului oraş să existe un singur tarif.

În baza deciziei lui Matei, CET va trebui închis în cel mult 90 de zile, iar municipalitatea ar trebui să scoată la licitaţie operarea serviciului de termoficare a oraşului care, în acest caz, ar reveni cel mai probabil unei firme private.

Pe de altă parte, conducerea Electrocentrale şi a Primăriei au replicat că ANRSC a procedat abuziv şi au anunţat că vor contesta decizia lui Matei în instanţă, deoarece pe de o parte unele nereguli constatate au şi fost remediate, iar alte acuze formulate de inspectorii trimişi de Matei de la Bucureşti sunt neîntemeiate şi nelegale.

Citiţi pe această temă şi articolul "Matei, pericol public"