Şeful Poliţiei Bihor, chestorul Liviu Popa, a prezentat joi, raportul de activitate al Inspectoratului pe anul trecut în Colegiul Prefectural, structură informală din care fac parte şefii serviciilor guvernamentale deconcentrate din judeţ, prezidată de subprefectul Iulius Delorean.

Victimele au vina lor

Cifrele de bilanţ, făcute publice de conducerea IPJ la începutul lunii februarie, au fost prezentate acum sintetizat de şeful Poliţiei Bihor, care a ţinut să scoată în evidenţă faptul că infracţionalitatea în judeţ este în continuă scădere, atât în ceea ce priveşte faptele comise împotriva patrimoniului, cât şi cele împotriva persoanelor.

"Au fost luate măsuri ferme pentru combaterea infracţionalităţii, de aici şi numărul mai mare de persoane împotriva cărora s-au dispus reţineri şi arestări. E o vorbă a unui poliţist mai bătrân: «Porcul în coteţ şi hoţul la bulău»!", a declarat chestorul Liviu Popa.

Şeful Poliţiei a ţinut să precizeze şi faptul că cele mai multe furturi şi înşelăciuni au la origine neglijenţa proprietarilor, care, în ciuda numeroaselor campanii de prevenire derulate de poliţişti, continuă să îşi lase lucrurile la vedere. "Mai grav e în cazul înşelăciunilor de tip «Accidentul». Miercuri, o bihoreancă a trimis 8.000 de euro unui individ care a sunat-o să-i spună că fiul ei, care plecase de o oră de acasă, a provocat un accident rutier. Cu scuzele de rigoare, aceasta nu e înşelăciune. E taxa pe ceva", a explicat şeful Poliţiei Bihor.

Lipsă de spirit civic

Chestorul Liviu Popa a criticat şi lipsa de spirit civic a unor bihoreni care, în opinia sa, preferă să-i critice pe oamenii legii decât să ia atitudine. Un exemplu relatat de ofiţer priveşte cazul unui orădean al cărui propriu fiu a fost tâlhărit în faţa casei, şi deşi bărbatul a auzit că un copil strigă după ajutor, nu a ieşit să vadă ce se întâmplă.

De ce? Pentru că n-a crezut că ar putea fi al său, după cum a explicat ulterior în faţa oamenilor legii. "Auzi că strigă un copil şi nu ieşi să vezi ce se întâmplă, nu te interesează? Toţi ştiu că au drepturi, dar uită că au şi obligaţii. E plină ţara de «misecuvenisme» şi «misecuvenişti»", a remarcat cu părere de rău ofiţerul.

Casa profesorilor

Tot joi, şefii serviciilor guvernamentale deconcentrate din judeţ au votat în unanimitate pentru aprobarea Planului de Acţiuni pe 2016 vizând obiectivele cuprinse în programul de Guvernare, iar finalul şedinţei a fost rezervată Casei Corpului Didactic, reprezentată de directoarea Carmen Bodiu.

Bodiu a prezentat istoria, menirea, dar şi realizările pe anul trecut a instituţiei coordonate şi controlate de Inspectoratul Şcolar Judeţean: acreditarea de către Direcţia Generală Management şi Reţea Şcolară a şase programe de formare continuă, avizarea de către Ministerul Educaţiei a 86 de programe de formare, editarea volumului "Autoeducaţie şi educaţia permanentă", editarea unui nou număr al revistei Didactica Militans, creşterea numărului publicaţiilor prin editura Casei Corpului Didactic şi înfiinţarea unui nou Centru de Documentare şi Informare la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu".