Poliţia Locală va avea un nou comandant. "Domnul general Crăciun Leucea şi-a cerut ieşirea la pensie dintr-un motiv cât se poate de normal. Financiar, domnia sa câştiga mult mai puţin ca director al Poliţiei Locale decât dacă ar fi pensionar", a declarat în exclusivitate pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

Fostul director Crăciun Leucea încasa lunar un salariu de circa 2.500 lei, în condiţiile în care pensia sa de general, chiar şi diminuată, e de două ori mai mare. "Domnul general mi-a spus "Nu mai pot să continui aşa. Am de acoperit unele cheltuieli, am de rambursat un credit...", iar eu l-am înţeles cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă a avut şi unele probleme şi va trebui să îşi îngrijească de sănătate", a mai spus primarul Ilie Bolojan.

În ciuda pensionării, Crăciun Leucea va asigura în continuare comanda Poliţiei Locale până la desemnarea unui nou comandant, fostul director fiind angajat începând cu 1 martie pe contract de colaborare. "Pentru următoarele două săptămâni comanda Poliţiei Locale va fi asigurată de directorul adjunct, Paul Kover, susţinut de domnul Leucea, care va avea contract de consultanţă pe perioadă determinată", a declarat primarul.

Primărie, caut poliţist!

Ilie Bolojan speră că până la mijlocul lunii martie Poliţia Locală va avea un nou comandant, provenind din structurile Poliţiei Municipiului Oradea. "Am optat pentru detaşarea unui ofiţer din structurile de ordine publică, potrivit legii Poliţiei Locale, şi sperăm ca până săptămâna viitoare să putem conveni cu Ministerul de Interne ultimele detalii", a afirmat primarul. Ilie Bolojan speră că detaşarea unui ofiţer de Poliţie la comanda Poliţiei Locale va îmbunătăţi colaborarea dintre cele două instituţii, care în momentul de faţă lasă de dorit.

Generalul Crăciun Leucea a fost cel care în anul 2008 l-a consiliat pe primarul Ilie Bolojan la înfiinţarea Poliţiei Comunitare Oradea, structură transformată începând cu 1 ianuarie 2011 în Poliţia Locală. Leucea a fost validat pe funcţie în şedinţa de Consiliu Local de la sfârşitul lunii octombrie 2008 după ce a susţinut concursul pe post fiind punctat cu notă peste 8 la proba scrisă şi peste 9 la interviu.

Generalul a fost singurul concurent pe post, în condiţiile în care Ioan Ardelean, adjunctul Direcţiei Publice de Pază care provine din fostul corp al Gardienilor Publici, s-a înscris la concurs, dar nu s-a mai prezentat la susţinerea probelor.