Preşedintele Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, orădeanul Csomortányi István, a prezentat, miercuri, într-o conferinţă de presă, principalii candidaţi pentru viitoarele alegeri locale în Bihor. Este vorba despre fostul deputat Szilágyi Zsolt, care va deschide lista candidaților la Consiliul Judeţean Bihor, şi consilierul primarului Ilie Bolojan, Zatykó Gyula, aflat pe primul loc pe lista de candidaţi a formaţiunii pentru Consiliul Local al municipiului.

La conducere, dar fără realizări

"Oradea va avea viceprimar maghiar doar dacă va propune PPMT", a declarat Csomortányi, criticând conducerea UDMR din Bihor pentru nerealizările din ultimii ani, alianţa cu PSD şi conflictul cu conducerea municipiului Oradea "în care i-a angrenat şi pe maghiarii din judeţ, fără să-i consulte" şi care ar putea lăsa comunitatea maghiară din Bihor fără reprezentanţi în Consiliul Judeţean şi Consiliul Local. 

"Am fost siliţi să urcăm în barca PSD fără să fim întrebaţi dacă vrem. Şi, deşi am avut conducerea judeţului, nu vedem realizări. Nu avem autostradă, nu avem drumuri judeţene, nu s-a făcut niciun pas pentru extinderea reţelei de gaz în judeţ, nu avem bazinele de înot promise, centrele turistice şi nici parcurile industriale. Iar gestionarea Aeroportului Oradea a fost catastrofală", a declarat Csomortányi (foto mijloc), care este de părere că războiul politic "nu trebuie să afecteze viaţa comunităţii". 

Potrivit acestuia, în Bihor, formaţiunea a aşezat în capul listelor de candidaţi pentru Consiliul Judeţean respectiv Consiliul Local "două persoane echilibrate, care vor crea un mediu favorabil pentru dezvoltarea judeţului". Unul dintre candidaţii prezentaţi este fondatorul PPMT, Szilágyi Zsolt (foto stânga), fost deputat UDMR în perioada 1990 - 2004 şi chiar candidat la preşedinţia României în 2014.

"Regret că în anii care au trecut, colegii de la UDMR au fost parte a unui haos generat de PSD. E o mare greşeală că s-au legat atât de mult de corabia PSD, ajungând să li se spună versiunea bilingvă a PSD. Preţul l-a plătit comunitatea maghiară din judeţ", a arătat Szilágyi, dând ca exemplu, la fel ca Csomortányi, Aeroportul Oradea. 

Pus să comenteze acuzaţiile că preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, ar fi sabotat dezvoltarea Aeroportului Oradea în favoarea celui din Debreţin, Szilagyi a respins ideea. „Eu nu acuz pe nimeni de rea-voinţă, doar de incompetenţă şi amatorism. Nu poţi aduce în conducerea unui aeroport o persoană de la Grădina Zoologică”, a spus liderul PPMT, referindu-se la fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie, UDMR-istul Bimbo-Szuhai Tibor.

Între scuze și acuze

Chestionat de reporterul BIHOREANULUI despre programul său politic, Szilágyi a declarat că îl va prezenta în perioada următoare.

De altfel nici Zatykó Gyula (foto dreapta), principalul candidat al formaţiunii pentru Consiliul Local Oradea, nu a fost mai pregătit, fiind surprins atunci când reporterul BIHOREANULUI i-a cerut să spună de ce i-ar acorda lui votul maghiarii din Oradea şi nu unui candidat al UDMR, în condiţiile în care, în cei 2 ani şi 6 luni de când e consilierul primarului Ilie Bolojan, site-ul instituţiei nu a fost extins şi în limba maghiară, iar în „piramidă” nu a fost instalat mult promisul ghişeu pentru orădenii de etnie maghiară. 

PPMT-istul a spus că nu din cauza lui nu s-au rezolvat cele două probleme, ci din cauza unor chestiuni birocratice, mai cu seamă că, în Primăria Oradea, nu sunt suficienți angajați vorbitori de limba maghiară, or numai la acel ghișeu ar fi nevoie de 3 persoane. "Nu îmi place să mă laud, îi las pe alţii s-o facă. Nici nu mă aşteptam la întrebarea aceasta, dar voi face în următoarea perioadă un raport de activitate", a spus Zatykó.

Consilier al primarului Ilie Bolojan specializat pe problemele minorităţii maghiare, Zatykó a ţinut să precizeze că, în cei peste 2 ani de când se află în această funcţie, a avut o serie de iniţiative în folosul comunităţii maghiare şi nu numai. "Eu am fost iniţiatorul hotărârii de Consiliu prin care Parcul Olosig a revenit la această denumire. Se poate observa un salt calitativ al programului cu care oraşul contribuie, pe 21 august, la sărbătorirea Zilei Naţionale a Ungariei. Sunt iniţiator şi coordonator al manifestărilor "Zilele Sfântului Ladislau", cea mai prestigioasă sărbătoare a oraşului. Iniţiativa fântânii arteziene din Parcul 1 Decembrie îmi aparţine, la fel ca pentru amplasarea încărcătoarelor pentru maşinile electrice în oraş. Deci voi avea ce pune în acel raport", a ţinut să menţioneze Zatyko.

Pe de altă parte, a mai adăugat el, pentru a evita stâlcirea unor cuvinte în limba maghiară, în ultimele luni, verifică inscripţiile pentru toate indicatoarele din oraş. "Eu sunt un simplu consilier acum. Dar cred că dintr-o funcţie de viceprimar se putea face şi mai mult. Se va rezolva şi problema site-ului, şi a ghişeului. Doar că durează", a spus Zatyko.

Acesta a făcut trimitere la UDMR care, vreme de 30 ani, a deţinut o funcţie de viceprimar şi nu s-a îngrijit să rezolve probleme esenţiale ale minorităţii maghiare. "Ce să mai spun? Consiliul Judeţean editează Monitorul judeţului, în care ar trebui să fie publicate şi traducerea în limba maghiară a hotărârilor adoptate în Consiliului Local Oradea. Acest lucru nu se întâmplă. La fel cum CJ, condus de UDMR, nu are un site în limba maghiară", a mai arătat Zatyko.