Reprezentanţii PSD participă la evenimente „securizate”, dar nu acceptă întrebări cu privire la subiecte deranjante, iar când dau totuşi un răspuns, o fac aşa încât să transmită că persoana care le formulează este un „indezirabil”.

Aşa s-a întâmplat şi joi, după şedinţa Comisiei de Dialog Social la care un secretar de stat din Ministerul Muncii, Adrian Rândunică, a prezentat proiectul viitoarei Legi a pensiilor, cu participarea unor asociaţii de pensionari, patronale şi sindicale, dar şi a trei reprezentanţi ai PSD Bihor – europarlamentarul Emilian Pavel, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Ioan Mang şi senatorul Florian Bodog. Culmea, în ciuda tematicii, a lipsit singurul parlamentar bihorean membru în Comisia de Muncă a uneia din cele două camere ale legislativului, senatorul Gavrilă Ghilea.

„Participă cine doreşte”

Dat fiind faptul că cei trei reprezentanţi ai PSD Bihor au luat loc în „prezidiu” alături de oficialul ministerial, de şeful Casei Judeţene de Pensii şi de prefectul Ioan Mihaiu, BIHOREANUL l-a întrebat pe acesta din urmă cine a distribuit invitaţii, cui şi pe ce criterii. Răspunsul a fost ambiguu, dar suficient de limpede pentru a arăta că, de fapt, fuseseră invitaţi doar membri ai PSD.

„Şedinţa Comisiei de Dialog Social are o anumită componenţă, este prezidată de Prefectură şi de Consiliul Judeţean, în funcţie de teme, în afara celor care trebuie să participe, se pot anunţa şi alţi participanţi, parlamentari... Nu refuzăm pe nimeni dacă doreşte să participe”, a spus prefectul Ioan MIhaiu, evitând precizarea dacă l-a invitat sau nu şi pe senatorul Ghilea ori dacă acesta a refuzat să participe.

„Nu e scopul întâlnirii”

În condiţiile în care în sala mare a Prefecturii au rămas doar oficialii cu funcţii politice, BIHOREANUL a încercat să adreseze acestora două întrebări pe temele politice de actualitate – opinia lor despre reacţia Jandarmeriei la protestul antiguvernamental şi anti-PSD din 10 august, respectiv despre pretinsa tentativă de asasinat a preşedintelui principalului partid de guvernământ –, însă aceştia nu au vrut să răspundă.

„Nu acesta este scopul acestei întâlniri”, a spus europarlamentarul Emilian Pavel, cel care afirmase pe Facebook că protestatarii sunt „o gloată”. „Faceţi circ”, a replicat el când reporterul i-a amintit că de câteva luni reprezentanţii PSD Bihor nu fac conferinţe de presă pentru a nu fi nevoiţi să răspundă la întrebări, participând doar la evenimente „cu circuit închis”, tematice, unde obiectează că temele sunt mereu altele.

Temere pentru vieţile altora

Mai experimentat, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a acceptat întrebările, dar nu s-a abţinut să nu arate că este deranjat de atitudinile critice ale emitentului la adresa partidului.

„Este un Parchet Militar, care la solicitarea unui ilustru preşedinte ne va răspunde dacă (n.r. – modul de acţiune al Jandarmeriei) a fost legal sau nu”, a spus Mang despre intervenţia brutală a oamenilor legii, care a făcut victime nu în rândul unor huligani, ci al protestatarilor paşnici, mulţi dintre aceştia vârstnici, femei, chiar mame cu copii în braţe, dar şi jurnalişti care, filmând, nu îşi făceau decât meseria.

Întrebat „ce opinie” are despre tentativa de asasinat despre care preşedintele partidului, Liviu Dragnea, a povestit la Antena 3, Mang a răspuns zeflemitor că „n-am fost cu dumnealui în maşină, probabil că s-a întâmplat asta, am înţeles că şi SRI a dat un comunicat”. După ce reporterul i-a amintit că, dimpotrivă, SRI a dat un comunicat în care, la fel ca alte instituţii ale statului, arată că nu avea nicio informaţie şi nicio sesizare faţă de aşa ceva, Mang a continuat în acelaşi registru: „Nu ştiu asta, ce comunicat a dat SRI”.

"Lordul" Mang vrea să dea „la guriţă”

La întrebarea dacă se teme pentru viaţa liderului partidului, şeful PSD Bihor a afirmat că, de fapt, se teme pentru cea a reporterului: „Eu mă tem şi pentru viaţa dumneavoastră, domnule Criş”, explicând apoi, la cererea jurnalistului, că „eu mă tem şi pentru viaţa fiecărui om, chiar şi ăla care face un site cu sloganul politic al domnului Ioannis”, aluzie la celebra deja scandare preluată de pe plăcuţa de înmatriculare din Suedia la adresa partidului, distribuită pe Facebook inclusiv de reporter.

De altfel, după închiderea reportofoanelor, în momentul în care jurnaliştii se pregăteau să iasă din sala mare a Prefecturii, şeful PSD Bihor, catalogat cândva de unii jurnalişti drept "lord al politicii locale", s-a apropiat de reporter şi l-a avertizat bădărăneşte: „Veniţi în privat să vă dau la guriţă!”.

Semn că, iată, liderii partidului de guvernământ ar adopta şi ei „plăcuţele suedeze” împotriva tuturor celor care nu apreciază la justa valoare binefacerile „programului de guvernare”, criticându-le în schimb numeroasele tare...