"Votul dat de consilierii judeţeni ieri (n.r. - adică joi, pentru desfiinţarea celor două teatre orădene şi înfiinţarea a două instituţii de spectacole pe criterii etnice) a fost unul pentru eficientizarea activităţii instituţiilor de cultură", a declarat preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, într-o conferinţă de presă desfăşurată vineri.

"Consilierii judeţeni ai PSD doar au dat un cec în alb conducerii Consiliului Judeţean, care a spus că CJ este în faliment", a mai spus Mang, precizând apoi, la solicitarea jurnaliştilor, că prin "conducerea CJ" se referă, de fapt, la vicepreşedinţii Alexandru Kiss (UDMR) şi Dumitru Voloşeniuc (PNL).

Pentru a arăta că aleşii social-democraţi nu au făcut parte din jocul politic care a dus la separarea pe criterii etnice a teatrelor orădene, Mang a susţinut că reorganizarea instituţiilor de cultură subordonate CJ "nu va aduce schimbări din punct de vedere artistic, ci financiar", întrucât "se va reduce personalul existent în acest moment cu 80 de posturi şi se vor reduce mai ales posturi de conducere", realizându-se astfel economii de 20% faţă de actualul volum de cheltuieli ale Teatrului de Stat, Teatrului Arcadia şi Filarmonicii.

Mang a amintit, de asemenea, că atât Teatrul de Stat cât şi Teatrul Arcadia au, de foarte mulţi ani, secţii române şi secţii maghiare, astfel că înfiinţarea a două instituţii distincte, din care una românească şi una maghiară, nu ar fi de fapt segregare etnică.

Liderul PSD Bihor a ţinut să comenteze şi informaţiile neoficiale conform cărora artiştii români vor trebui să-şi desfăşoare activitatea la actualul sediu al Teatrului Arcadia din Pasajul Vulturul Negru, în timp ce artiştii maghiari se vor bucura de sediul Teatrului de Stat din Piaţa Ferdinand. "Din punctul meu de vedere sunt simple speculaţii. Aşa ceva nu s-a discutat, asta nu face parte din înţelegere".

În ceea ce priveşte înţelegerea la care se referea, şi anume decizia şefilor organizaţiilor judeţene UDMR, PNL, PDL şi PSD de a separa pe criterii etnice teatrele orădene, Mang a recunoscut ceea ce ieri erau doar o suită de informaţii neoficiale obţinute de jurnalişti "pe surse", de la consilierii judeţeni.

Mang a povestit că "înainte cu vreo zece zile de şedinţa Consiliului Judeţean" au avut loc "cam trei - patru întâlniri" între şefii partidelor, în cadrul căreia liderul UDMR, Alexandru Kiss, a cerut omologilor săi români "sprijin pentru acest proiect".

Preşedintele PSD Bihor a susţinut, totuşi, că niciun consilier judeţean social-democrat nu a primit "ordin" să voteze desfiinţarea teatrelor orădene şi înfiinţarea celor două "Instituţii de Spectacole" pe criterii etnice. "Nu am dat niciun ordin. Am avut doar o discuţie de analiză (nr.r - cu consilierii judeţeni), şi concluzia a fost să susţinem iniţiativa conducerii Consiliului", a precizat Mang.