Exprimarea tot mai frecventă a nemulţumirilor cetăţenilor şi presiunea publică pentru repararea drumului naţional Oradea-Deva pe tronsonul dintre reşedinţa de judeţ şi Beiuş par să fi avut efectul scontat. Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat că a discutat pe această temă cu colegul său de partid, Dan Şova, care conduce Ministerul Marilor Proiecte în subordinea căreia se află Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, şi care i-a făcut promisiuni în acest sens.

"Săptămâna trecută m-am întâlnit cu domnul ministru Dan Şova (n.r. - în subordinea căruia se află CNADNR), şi vă pot spune că am abordat un subiect legat de reînceperea lucrărilor la DN 76 Oradea-Deva pe tronsonul Beiuş. I-am solicitat, şi dânsul a promis că va avea discuţii cu constructorii şi va face toate demersurile pentru reluarea lucrărilor", a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang.

Potrivit lui Mang, suspendarea lucrărilor de modernizare la DN 76, începute în 2012, a avut loc ca urmare a lipsei de bani, întrucât actualul Guvern a fost nevoit să achite în primul rând datoriile acumulate de fostele guvernări PDL. "Pentru acest an nu s-au alocat bani decât pentru plata datoriilor, s-au făcut plăţi restante inclusiv în contul unor lucrări efectuate în 2011 şi neplătite, circa 800 milioane lei", a spus Mang, concluzionând: "Deci, există speranţe şi promisiuni că lucrările de modernizare vor fi reluate, iar în regim de urgenţă vor fi făcute lucrări de reparaţii".

Amintim că DN 76 Oradea-Deva trebuie modernizat în baza unui proiect finanţat cu fonduri europene şi fonduri guvernamentale, aprobat încă la începutul anului 2008. Lucrările au fost începute, timid, însă, abia în 2012, după care au fost oprite de firma CCCF Timişoara, cea care a câştigat licitaţia organizată de CNADNR.

În prezent, drumul este plin de gropi şi denivelări, motiv pentru care numeroşi şoferi au făcut accidente sau şi-au stricat sistemele de direcţie şi suspensie ale maşinilor.

Recent, BIHOREANUL a atras atenţia asupra faptului că DN76 este o adevărată capcană pentru maşinile care se avântă pe aici. Detalii şi fotoreportaj, în articolul: Ce nu văd autorităţile: "groapa neagră" care rupe în serie maşinile (FOTO)

Citeşte părerea lui Bihorel în articolul: Ministrul Şova nu are dureri la falcă: Promite lucrări la DN 76 de îngheaţă apele!