"Vreau să contrazic teza că PSD Bihor, că Bihorul nu este iubit la Bucureşti", a spus liderul social-democraţilor bihoreni, Ioan Mang, într-o conferinţă de presă pe care a susţinut-o joi. Pentru a dovedi antiteza, Mang a invocat două argumente, ambele vizând alocarea unor fonduri care, însă, trebuiau alocate în baza unor criterii nepolitice, strict administrative.

Prima justificare a preşedintelui PSD Bihor a susţinerii că liderii judeţeni ai acestui partid se bucură de trecere pe lângă şefii de la centru ai formaţiunii este că "în 2014 Bihorul a primit pe PNDL (n.r. - Programul Naţional de Dezvoltare Locală) 54 milioane lei, pe care n-a fost în stare să-i cheltuie, şi suma s-a reportat pe 2015. Suntem din acest punct de vedere între primele cinci judeţe din ţară", a spus Mang.

Acesta a omis să precizeze, totuşi, că alocarea acestor bani a fost făcută în baza unor criterii precum existenţa la nivelul comunelor a unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii ori vechimea acestor proiecte, precum şi necesitatea ca lucrările, cele mai multe începute în anii 2007-2008, să fie finalizate, pentru a se evita degradarea lor.

De asemenea, Mang a dat exemplul repartizării de la Guvern a cotelor defalcate din TVA către judeţul Bihor (în total 8,34 milioane lei), spunând că "pe 2015 sume pe acest capitol au primit mai mari decât Bihorul" judeţe precum Argeş, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Prahova, "iar din regiunea Nord-Vest între noi şi Cluj există o diferenţă de numai câteva sute de mii de lei, şi în rest suntem peste toate celelalte judeţe".

Din nou, liderul PSD a omis să ia în considerare detaliul că alocarea sumelor provenite din TVA se face după un algoritm care ţine cont de contribuţia judeţelor la realizarea încasărilor din TVA, astfel că este pur şi simplu normal ca Bihorul, al doilea judeţ ca importanţă economică din Regiunea Nord-Vest, să primească ceva mai puţini bani decât Clujul, dar net mai mulţi decât judeţele Sălaj, Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa Năsăud.

Vrând să demonstreze totuşi că PSD Bihor şi el personal au "trecere" la centru, Mang a enumerat şi ale "victorii" similare: "S-a vrut plata (n.r. - de către Ministerul Dezvoltării) a datoriilor către Compania de Apă Oradea, s-a realizat. S-a vrut teren la Tancodrom, s-a realizat". Totodată, el a amintit şi că va încerca să obţină acordul consilierilor judeţeni pentru ca, aşa cum a propus săptămâna trecută, Muzeul Ţării Crişurilor să fie transferat provizoriu la Ministerul Dezvoltării, pentru ca finalizarea lucrărilor la noul sediu să fie făcută de Compania Naţională de Investiţii, cu bani de la Guvern. "Am discutat deja cu domnul Dragnea, este de acord, n-am scos-o din buzunar", a spus Mang despre ideea sa.

Pe de altă parte, pentru că BIHOREANUL i-a semnalat că PSD are încă multe promisiuni neonorate către locuitorii judeţului şi ai Oradiei, ca de pildă începerea lucrărilor pentru reabilitarea Podului Densuşianu (aflat în sarcina Companiei Naţionale pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale), Mang a sugerat că nu are nicio responsabilitate în acest sens. "Din câte ştiu, domnul prefect a anunţat astă-toamnă începerea lucrărilor", a spus şeful PSD Bihor, cu trimitere la fostul său subordonat din partid, Claudiu Pop.

Repararea Podului Densuşianu a fost promisă la Oradea în timpul campaniilor electorale pentru europarlamentare şi prezidenţiale de anul trecut, de către vicepremierul Liviu Dragnea şi ministrul Transporturilor Ioan Rus, chiar în prezenţa lui Ioan Mang. La fel, liderii PSD au promis şi reabilitarea DN 76 Oradea - Deva, fără însă ca acest lucru să se fi produs.