În comuna bihoreană Sârbi USL a încetat să existe nu de săptămâna trecută, ci încă de la alegerile locale din 2012. Imediat după scrutinul în care au câştigat Primăria, pesediştii au cadorisit PDL cu postul de viceprimar, la baza înţelegerii, zic localnicii, stând însă nu interese politice ori administrative, ci de clan.

"Domnul preşedinte al PSD Bihor, Ioan Mang, îşi bate joc de partid şi de oameni. În loc să ne ajute să punem viceprimar de la noi, cum a hotărât organizaţia comunală, şi cum e normal, fiindcă orice partid vrea să-şi pună oamenii lui în funcţii, el îl protejează pe vicele PDL-ist din motive de familie!", acuză consilierul local Florian Popovici.

Mititei expandaţi

Ca în multe alte locuri din ţară, alegerile locale din 2012 nu au fost faste nici pentru PDL-iştii din Sârbi: au adunat voturi pentru a ocupa doar 2 din cele 11 poziţii de consilier, în timp ce PSD-iştii şi-au asigurat 4, iar liberalii 5. Cu toate astea, au scăpat de la un dezastru total în a doua şedinţă de Consiliu, când au reuşit să-şi adjudece postul de viceprimar, cu cele două voturi ale propriilor consilieri şi cu cele 4 ale pesediştilor.

04_ioan_chis_bihoreanul.jpg"Şefii de la Oradea ne-au spus să nu cumva să punem un liberal viceprimar, ci un pedelist", povesteşte consilierul PSD Florian Popovici. Motivul, avea să afle mai târziu, era că Ioan Mang, liderul PSD Bihor, are un cuscru care este şeful PDL Oradea, consilierul judeţean Ionel Avrigeanu. În plus, zice Popovici, Mang a vrut să se pună bine şi cu penticostalii, cult din care fac parte atât primarul Gavril Herman, cât şi viceprimarul PDL-ist Ioan Chiş.

Pact PSD-PNL

În toamna aceluiaşi an 2012, la iniţiativa pesediştilor, liberalii au fost de acord să-i ajute să-şi adjudece şi postul de vice. "Am văzut că PDL-istul a boicotat referendumul (n.r. - pentru demiterea preşedintelui Băsescu) şi a distrus afişele USL, aşa că am hotărât să facem altă majoritate în Consiliu, cu care să-l schimbăm. Legea permite acest lucru, iar liberalii au fost de acord să fiu eu viceprimar. Înţelegerea am făcut-o în biroul primarului, toţi cei 4 consilieri PSD şi cu cei 5 consilieri PNL", povesteşte pesedistul Popovici.

04_Florian_Buzle_bihoreanul.jpg"Am acceptat să punem un vice pesedist pentru că toţi noi toţi avem servicii cu salarii mai bune şi nu am vrut să le pierdem", confirmă şeful grupului PNL din Consiliu, Florian Buzle (foto). "În felul ăsta, majoritatea nu ar mai fi fost alcătuită din 6 (4 de la PSD şi 2 de la PDL), ci din 9 consilieri (4 de la PSD şi 5 de la PNL), ceea ce ar fi făcut ca hotărârile care necesită două treimi să fie adoptate uşor", completează Buzle.

"Alegeţi bine !"

În ciuda înţelegerii, mazilirea vicelui PDL-ist a fost amânată după sărbătorile de iarnă. În primăvara lui 2013, însă, când noua majoritate se pregătea să propună schimbarea, şeful PSD Bihor, Ioan Mang, s-a opus categoric. "Prin mai-iunie, domnul Mang a venit la Sârbi şi a spus că pesediştii care vor participa la şedinţa de Consiliu vor fi daţi afară din partid. În iunie a convocat şi o şedinţă a Biroului organizaţiei PSD Sârbi, să ne lămurească să nu-l schimbăm pe vicele PDL-ist", povesteşte Florian Popovici.

Atâta doar că şedinţa de partid s-a încheiat ruşinos pentru liderul judeţean. "S-a pus la vot secret hotărârea de a fi propus eu viceprimar în locul PDL-istului. Domnul Mang a zis să ne gândim bine. «Într-o parte e scaunul meu de vicepreşedinte la judeţ, în cealaltă parte scaunul de viceprimar la comună. Alegeţi bine!», a zis el. Iar oamenii au ales: 9 au votat să preiau postul de viceprimar şi 3 contra", spune Popovici. "Domnul Mang a plecat zicând că el, în condiţiile astea, nu mai are ce căuta în Sârbi. Nimeni n-a înţeles de ce s-a simţit jignit. Doar nu-şi pierdea scaunul de la CJ dacă eu ajungeam viceprimar".

Ajutor "portocaliu"

În cele din urmă, proiectul de hotărâre pentru schimbarea viceprimarului Ioan Chiş a fost supus aprobării Consiliului în iulie 2013, când la reuniune au participat 7 din cei 11 aleşi locali: cei 5 liberali, plus 2 din cei 4 pesedişti.

"Şeful PSD Sârbi, Vasile Pop, şi prietenul lui, Cosmin Erdeli, s-au speriat de Mang şi au plecat. Eu şi colega Mariana Alb, împreună cu liberalii, am rămas şi am votat. Baiul e că secretarul Consiliului, Aurel Ţica, fost primar PDL până în 2008, ne-a sabotat. A refuzat să semneze hotărârea şi apoi a intrat în concediu medical, de unde nici nu s-a întors", povesteşte Popovici. La fel avea să se întâmple şi în august, aşa că, fără iscălitura funcţionarului, actul administrativ nu a primit aviz de legalitate din partea Prefecturii.

Fără apărare

Între timp, Florian Popovici şi Mariana Alb au fost excluşi din PSD, într-o şedinţă care, acuză amândoi, nici n-a avut loc în realitate. "N-a existat nicio şedinţă a Comitetului Executiv Judeţean al PSD, dar pe 30 august domnul Mang, a trimis la Consiliul Local, în numele acestui for, o adresă că am fost excluşi din partid şi, ca urmare, nu mai reprezentăm PSD în Consiliu", spune Popovici. Scopul? Cei doi să fie înlocuiţi de alţi PSD-işti, docili, care să nu se mai atingă de vicele PDL-ist.

"Şi un criminal are dreptul să se apere într-un proces. Noi am fost daţi afară din PSD fără să fim anunţaţi, fără să ni se spună ce articol din statut am încălcat şi fără să ni se dea dreptul să ne apărăm. Am fi arătat că nu am acţionat de capul nostru, ci în baza hotărârii Biroului PSD Sârbi, adoptată democratic, prin vot secret", spune Popovici. "Îmi pare rău, că am muncit pentru partid. Eu l-am convins să intre în PSD şi pe primarul Herman, şi pe doamna preoteasă Alb. Am bătut satele să adunăm voturi pentru USL, pentru ca domnul Mang să ajungă ştab la judeţ, iar mulţumirea e asta, că preferă un pedelist ca să se aibă bine cu cuscrul Avrigeanu şi cu PDL-ul", încheie consilierul.

"Riscaţi dosare penale"

Din toamna anului trecut, situaţia celor doi consilieri "recalcitranţi" e pecetluită. Excluşi din PSD, ambii îşi pierd automat şi mandatele de consilier, Statutul aleşilor locali reglementând clar: "Calitatea de consilier local încetează de drept la pierderea calităţii de membru al partidului pe a cărui listă a fost ales". Aceeaşi lege arată, însă, că încetarea calităţii de membru o constată membrii Consiliului, cu majoritate de voturi, ceea ce la Sârbi nu se poate întâmpla din simplul motiv că noua majoritate refuză să ia act de excluderea pesediştilor!

Luna trecută, pe 19 februarie, pentru a-i îndupleca să adope o hotărâre în acest sens, la Sârbi au descins însuşi prefectul Claudiu Pop şi şefa Serviciului Juridic al Prefecturii, Alice Lupeş. "Noi nu comentăm dacă excluderea din PSD a fost corectă sau nu, asta e treaba partidului şi a instanţelor de judecată la care cei excluşi pot apela, ci subliniem că membrii Consiliului sunt obligaţi să adopte o hotărâre prin care să ia act de excludere, fiindcă hotărârile adoptate cu participarea celor excluşi sunt lovite de nulitate. Riscaţi dosare penale!", le-a explicat prefectul consilierilor. Degeaba, însă, căci cei 5 reprezentanţi ai PNL şi 2 ai PSD au decis să amâne discutarea subiectului.

"Liberalii nu sunt de cuvânt"

04_ioan_mang_bihoreanul.jpgDe cealaltă parte, liderul PSD Bihor, Ioan Mang (foto), susţine că a procedat corect şi că, pe fond, n-a făcut decât să refuze o colaborare cu PNL în plan local. "În 2010, când comuna avea primar liberal şi viceprimar PC, liberalii au spus că ne dau nouă postul de vice, dar după înlăturarea PC-istului nu au mai fost de acord să pună în locul lui un consilier PSD. Până la urmă, l-au repus în funcţie pe PC-ist, iar PSD a ieşit şifonat", argumentează Mang.

Cât despre nerespectarea deciziei colegilor din Sârbi, Mang recunoaşte că aceştia au votat să-l pună pe Popovici viceprimar, dar susţine că ulterior "şi-au cerut scuze", iar în ce priveşte "procesul" de excludere a celor doi fără a li se da dreptul la apărare e netulburat: "Trebuia să-i invităm la şedinţa de excludere? Ar fi schimbat asta decizia? Nu cred!".

Care ar fi, în viziunea lui Mang, soluţia pentru ca apele politicii din Sârbi să se liniştească, iar hotărârile Consiliului Local să nu mai fie lovite de nulitate? Simplu: cei doi excluşi să plece de bunăvoie, chit că şi aceştia i-au adus voturile pe baza cărora negociază ici o funcţie, colo alta. Chiar şi cu "duşmanii" de la PDL, pe care, vorba lui Popovici, "la televizor îi critică, dar în realitate îi sprijină"...


PRECEDENTUL COPĂCEL
Între politică şi Codul Penal

Oricât de hilară şi lipsită de miză pare situaţia PSD-iştilor din Sârbi, cărora însuşi şeful organizaţiei judeţene a partidului le interzice să-şi pună viceprimar, aceasta nu este singulară.

În comuna Copăcel, unde în 2012 a fost ales un primar liberal şi un Consiliu Local format din 4 reprezentanţi ai PNL, 3 ai PSD şi câte 2 ai PC şi PDL, majoritatea iniţială a instalat după alegeri un viceprimar PNL, în persoana consilierului Constantin Buda. În februarie 2013, însă, reprezentanţii PSD, PDL şi PC au schimbat majoritatea, hotărând şi schimbarea viceprimarului cu unul din cei 2 consilieri PDL, Costei Gurău.

Ulterior, cei 2 consilieri PC au fost excluşi din partid, pentru "indisciplină", dar majoritatea alcătuită din PSD şi PDL a refuzat să voteze o Hotărâre de Consiliu prin care să ia act de încetarea mandatelor respectivilor. De atunci, CL nu poate adopta niciun act administrativ care să fie legal, astfel că, la sesizarea primarului Liviu Gurău, Parchetul Oradea a deschis dosare penale pe numele celor 3 consilieri PSD şi ale celor 2 ai PDL, pentru abuz în funcţie. Ceea ce, curând, riscă şi aleşii din Sârbi.