Anul super-electoral 2024 va fi o provocare, pentru că va decide soarta României nu doar pentru următorii patru ani, ci pentru decenii întregi, într-un context internațional foarte periculos, a declarat vineri președintele UDMR Kelemen Hunor, aflat la Oradea.

Din acest motiv, fostul vicepremier a făcut apel la toate partidele democratice, indiferent că sunt de stânga sau de dreapta, să creeze un „cordon sanitar” pentru a izola grupările extremiste conduse de George Simon și de Diana Șoșoacă, apelând la o comparație metaforică cu urmările unui accident rutier în cazul în care acest lucru nu se întâmplă.

„Va determina viața noastră”

„Niciodată nu am avut un an super-electoral ca 2024, când vor fi toate alegerile”, a spus Kelemen Hunor, referindu-se la faptul că pe 9 iunie va fi organizat scrutinul pentru alegerea viitorilor eurodeputați, apoi cele pentru viitorii aleși locali, pentru deputați și senatori și, în fine, a viitorului președinte al României. Anul viitor va fi „o provocare pentru toate partidele”, deoarece „alegerile din 2024 nu vorbesc doar despre anul 2024 și nici doar despre viitorii 4 ani, ci vor determina traseul României cel puțin pentru un deceniu”, a subliniat el.

Invocând și situația geo-politică din Europa și din Orientul Mijlociu, dar și turbulențele din Asia și din Africa, generatoare de migrațiune masivă și de pericole de terorism, cu consecințele clătinării economiei, liderul UDMR a accentuat că în perioada următoare „se va reconfigura ordinea politică, nu știm cum, dar va determina viața noastră”.

„Eu sunt îngrijorat când mă uit la hartă”, a spus Kelemen Hunor, arătând că tot mai multe conflicte armate sunt tot mai aproape de Europa, „ceea ce va schimba stilul de viață cu care am fost obișnuiți”.

Mizele alegerilor: stabilitatea și democrația

„România trece printr-o perioadă bună, până la urmă, există bani din bugetul european, trebuie doar să știi să-i folosești, există bani în sectorul privat, deci poți să atragi investiții uriașe. Poți să construieștii pentru viitor, pentru 20-30-40 de ani, o țară care să fie un hub pentru zona din Balcani, pentru Europa de Est și pentru Europa Occidentală”, a spus liderul UDMR, afirmând că stabilitatea depinde, însă, de mediul politic, iar acesta de stoparea ascensiunii partidelor extremiste.

„Asta este miza alegerilor, și aici forțele democratice trebuie să aibă un rol deosebit. Au datoria să stopeze ascensiunea celor de la AUR”, a evidențiat Kelemen Hunor, făcând un apel tuturor partidelor democratice „să nu concureze AUR”: „Trebuie un cordon sanitar politic al forțelor democratice, indiferent că sunt de stânga sau de dreapta, față de formațiunile cu ideologie legionară”.

Cu AUR nici măcar în Consiliile locale

Liderul UDMR a criticat, în acest context, o inițiativă a unui lider PNL din Mureș, Ciprian Dobre, care doar pentru a învinge UDMR a inițiat negocieri cu reprezentanții locali ai AUR în vederea unei eventuale alianțe la nivel local după alegerile de anul viitor, criticând astfel de demersuri deoarece înseamnă o abdicare de la principii și o pactizare cu extremismul.

„Nu poți să chemi AUR la negocieri, la o coaliție, nici măcar într-un județ”, a afirmat Kelemen, adăugând că „sunt convins că toți liderii de partide sunt conștienți de această chestiune”, iar embargoul asupra extremiștilor trebuie să existe și la nivel local.

De precizat că liderul UDMR a fost prezent vineri la Oradea pentru a participa la o reuniune a Consiliului Reprezentanților Unionali la nivel județean despre pregătirea viitoarelor alegeri locale. „Vom discuta chestiuni de principiu, generale, nu vom stabili acum candidații la primării”, a explicat BIHOREANULUI președintele organizației județene, Cseke Attila.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!