Deputatul Szabo Odon, preşedintele executiv al UDMR Bihor, afirmă că reprezentanţii ALDE nu sunt de luat în seamă atunci când fac acuze la adresa candidaţilor udemerişti. La o zi după ce, miercuri, Adrian Tunduc, candidat ALDE la Consiliul Local Oradea, a declarat că primarii în funcţie, dar şi alţi activişti ai UDMR, „ameninţă şi fac presiuni” asupra candidaţilor liberal-democraţi din comunele nordice ale judeţului, cu populaţie majoritar maghiară, reproşându-le că „s-au înscris într-un partid românesc”, Szabo afirmă că ALDE nu înseamnă nimic mai mult decât „ceea ce a căzut de pe masa PSD, PNL şi UDMR”.

„Ce pot eu să spun despre asemenea partid?”, a zis, retoric, joi, într-o conferinţă de presă, preşedintele executiv al UDMR Bihor, transmiţându-le reprezentanţilor ALDE „să se uite de ce nu au mai candidat aceste persoane într-un partid sau altul”. Astfel, Szabo a dat exemplul fostului primar din Săcueni, Gyurcsik Zoltan, pe care UDMR nu l-ar mai fi acceptat în rândurile sale deoarece a lovit o barmaniţă, dar a devenit membru ALDE şi candidat al acestei formaţiuni la Primăria orăşelului.

În ce priveşte „profesionalismul” reprezentanţilor ALDE, Szabo Odon a criticat şi girarea de către candidatul acestui partid la Primăria Oradea, avocatul Ştefan Herchi, a listei de semături adunate de ALDE pentru susţinerea candidaţilor la Consiliul Local al comunei Abrămuţ, în condiţiile în care pe această listă au fost puse şi persoane care au... decedat încă de acum doi ani. „Îmi pare rău pentru domnul Herchi, dar totuşi, să apară pe listă persoane decedate în 2014... Un avocat pune obrazul pentru persoane care învie morţii”, a ironizat Szabo.

Solicitat să comenteze, totuşi, şi observaţia candidatului ALDE la Primăria comunei Paleu cum că aici candidatul UDMR este fostul primar condamnat la închisoare cu suspendare, preşedintele executiv al Uniunii i-a găsit acestuia o scuză subţire: „Dânsul a semnat, ultimul, pentru un teren, dar n-a dat bani, n-a primit bani, singura lui vină este că a avut încredere în colegii lui din Primărie”.

Fostul primar din Paleu, Somogyi Ludovic, a fost condamnat în primăvara anului trecut la 1 an şi 2 luni de închisoare cu suspendare pentru că a semnat acte falsificate de patru funcţionari, în baza cărora trei orădeni, printre care şi preotul ortodox Nicolae Bicăzan, au fost împroprietăriţi pe imobile ale Universităţii. După condamnare, el a devenit consilierul personal al viceprimarului Szebeni Alexandru, care i-a preluat formal atribuţiile, dar continuă din această funcţie să conducă Primăria Paleu.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: Salvatorul penalilor: Szabó Ődőn vrea să le salveze funcţiile aleşilor condamnaţi cu suspendare