Directorul belarus al unui ONG cu sediu la Kiev, care ajută cetăţenii nevoiţi să fugă din patria lor ca să scape de represaliile dictaturii de la Minsk, a fost găsit, marţi, spânzurat într-un parc din capitala Ucrainei. Oamenii legii investighează acum pentru a afla cauza morții, una dintre ipoteze fiind crimă camuflată în sinucidere.
"Cetăţeanul belarus Vitali Şişov, dispărut la Kiev ieri (luni), a fost găsit spânzurat astăzi într-un parc din Kiev, în apropiere de locuinţa sa", au precizat forţele de ordine printr-un comunicat, potrivit Hotnews.ro, care citează BBC.
Şişov a condus Casa Belarusiei din Ucraina, o organizaţie neguvernamentală care îi ajută pe cei care au părăsit Belarusul din care represiunilor, să găsească cazare, locuri de muncă, consiliere juridică, să înceapă o viaţă nouă în statul vecin.
Poliţiştii le-au cerut apropiaţilor şi cunoscuţilor lui Vitali Şişov să ia legătura cu ei şi cu ceilalţi anchetatori dacă au informaţii legate de starea psihică a bărbatului din ultimele săptămâni, dar şi dacă ştiu ca bărbatul să fi primit ameninţări.
Apropiaţii săi au povestit până acum că în ultimul timp ONG-istul a primit mai multe apeluri pe telefon, însă de fiecare dată când răspundea, telefonul era închis brusc. Un amic de-al lui a declarat că Șișov i-a spus că ultimele zile a fost urmărit de necunoscuți în timpul alergărilor sale de dimineaţă.
Poliţişti au deschis o anchetă penală pentru crimă cu premeditare, una dintre ipoteze fiind crimă camuflată în sinucidere.
Numeroşi belaruşi au fugit din ţară - în Ucraina, Polonia şi Lituania -, pe fondul unei represiuni feroce a oricărei contestări a regimului condus de preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Acesta conduce Belarusul - fostă republică sovietică situată între Rusia şi Uniunea Europeană - cu o mână de fier din 1984.
Zilele trecute, alergătoarea de 24 de ani Krisţina Ţimanuskaia, din Belarus, a susţinut, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, că a fost obligată să se retragă din competiţie şi ameninţată cu repatrierea forţată, după ce a criticat federaţia din care face pe mai multe reţele de socializare. Atleta s-a refugiat în Ambasada Poloniei, de la care a obţinut luni o viză umanitară.
Contestarea istorică postelectorală care a zguduit Belarusul în 2020 a fost înăbuşită prin arestări în masă, exilarea forţată a unor opozanţi şi lichidarea a numeroase ONG-uri şi publicaţii independente.