Bihorenii continuă „tradiția” asaltării, de sărbători, a Unității de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Județean: în ultimele două zile ale anului 2023 și în primele zile ale noului an 2024, numărul prezentărilor la UPU l-a egalat pe cel din zilele de Crăciun.

„Au fost criminal de multe cazuri, mai ales în prima parte a zilei de 2 ianuarie, când între orele 8.00 - 20.00, deci în 12 ore, am avut 300 de pacienți la 7 medici”, a declarat șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea miercuri pentru BIHOREANUL.

Potrivit acestuia, pe 30 și 31 decembrie 2023, precum și pe 1 și 2 ianuarie 2024, la UPU-SMURD au fost înregistrate 1.423 cazuri, număr identic cu cel din zilele de 23-26 decembrie, de Crăciun.

„Înainte de Revelion am avut mai puține traumatisme, 38 cazuri pe 30 decembrie și 34 pe 31 decembrie, dar numărul a crescut semnificativ pe 1 și 2 ianuarie, când au fost 46 și respectiv 57 de cazuri, majoritatea fracturi din căderi. Un pacient a căzut de la doar o jumătate de metru, dar și-a fracturat și bazinul, și coastele”, spune dr. Borcea.

Potrivit acestuia, partea bună a fost că la UPU nu s-au prezentat pacienți care să fi fost schilodiți din cauza petardelor, cum s-a întâmplat în anii trecuți, când au existat cazuri de persoane cu degete retezate sau cu ochii afectați de explozia materialelor pirotehnice manipulate necorespunzător. „Din fericire, de data asta, nu am avut astfel de mutilări”, a constatat medicul.

Pe de altă parte, în ultimele două zile ale anului trecut și primele două ale noului an, urgentiștii au tratat și 18 intoxicații, dintre care 6 cu alcool chiar în noaptea de Revelion, iar 3 cu substanțe psihotrope.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!