Președintele USR Bihor, Silviu Dehelean, acuză că ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, vrea să restrângă dreptul de proprietate prin proiectul unei Ordonanțe privind modificarea Codului Fiscal, conform căruia, spune deputatul, statul va putea bloca vânzarea unui bun în cazul în care proprietarul are datorii.

„Vânzarea este condiționată de un acord al ANAF care îți spune în ce cont să virezi datoriile către stat înainte de a-ți vinde proprietatea”, spune parlamentarul USR.

„Abuz de putere”

„Este inadmisibil ca orice datorie, de orice natură, fie ea infimă, să ducă la o restrângere atât de drastică a dreptului fundamental la proprietate. Această măsură arată lipsa de respect față de cetățeni și un abuz de putere. Rezultatul unor astfel de măsuri va fi îngreunarea, chiar blocarea circuitului civil”, a transmis deputatul Dehelean, printr-un comunicat dat publicității luni.

Potrivit parlamentarului, o altă problemă a proiectului de OUG propus în dezbatere publică de ministrul Finanțelor este că „datoriile către stat sunt prioritizate în raport cu datorii față de alte persoane juridice sau cetățeni (creditori, prestatori de servicii, bănci, utilități)”, fapt care „creează inechitate și pune statul într-o poziție de superioritate față de alți actori, ceea ce contravine principiilor economiei de piață”.

„Această inițiativă nu doar că încalcă drepturile cetățenilor, dar creează și o birocrație excesivă care va împovăra proprietarii si cumpărătorii. În plus, limitează grav opțiunea cetățenilor, care suferă de dificultăți financiare, de a vinde proprietăți sau bunuri pentru a-și plăti datoriile sau pentru a-și stabiliza situația economică”, afirmă deputatul USR, care cere „retragerea imediată a acestei propuneri”.

„Din vremea lui Ion Iliescu nu am mai asistat la un asemenea atac împotriva dreptului la proprietate și este incredibil că acest atac vine din partea PNL, partid care se pretinde liberal. Proprietatea este fundamentul liberalismului. De când guvernează cu PSD și Marcel Ciolacu, PNL a uitat cine este. Nu mai există nicio deosebire între cele două partide”, a adăugat deputatul USR, Silviu Dehelean.

Și acum e necesar certificatul fiscal

Potrivit legislației în vigoare, în prezent la vânzarea unui bun imobil (clădire, teren) sau mobil (autovehicule), proprietarul este obligat ca înainte de a iniția tranzacția să achite orice datorie, însă către bugetul local, și să prezinte un certificat fiscal actualizat, care demonstrează lipsa datoriilor către bugetul local.

În plus, la vânzarea apartamentelor este necesară și o adeverință din partea asociației de proprietari, care să confirme absența datoriilor curente, precum și prezentarea ultimelor facturi sau dovezi de plată pentru utilități, care certifică buna gestiune a imobilului și lipsa datoriilor.

Conform proiectului de OUG criticat de Dehelean, înainte de a autentifica actul de înstrăinare a unui drept de proprietate, notarul „verifică existența dovezii plății obligațiilor fiscale / bugetare restante cuprinse în certificatul fiscal”, iar „în situația în care se încheie un act de donație transferul dreptului de proprietate se realizează cu condiția ca donatorul să nu înregistreze obligații fiscale / bugetare restante”. 

Ce vrea Boloș

Proiectul face parte dintr-un pachet de măsuri care ar urma să intre în vigoare din ianuarie 2026. Acesta prevede și că România va implementa un nou sistem de impozitare denumit e-Proprietatea, a cărui menire este să centralizeze și să impoziteze toate proprietățile deținute de români, inclusiv case, apartamente și terenuri, această schimbare vizând, potrivit ministrului Marcel Boloș, și modernizarea și eficientizarea procesului de impozitare a imobilelor.

Acesta a declarat că sistemul e-Proprietatea este angajament al României în PNRR și, de asemenea, că impozitarea imobilelor se va realiza fără a mai ține cont de grila notarială utilizată anterior. Aceasta înseamnă că evaluarea și impozitarea proprietăților nu vor mai depinde de valorile stabilite de notari, ci vor fi reglementate printr-o nouă metodologie centralizată.

Acest sistem va implica crearea unei baze de date naționale ce va centraliza informații despre valorile de piață ale proprietăților din România.

Sistemul va aduna date din mai multe surse

Sistemul e-Proprietatea va aduna informații de la diverse surse, inclusiv de la cadastru, notari și autoritățile locale. Această bază de date va oferi o imagine de ansamblu cu privire la valorile de piață ale imobilelor în fiecare localitate. Marcel Boloș a subliniat că „pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților”. Această abordare va aduce o „transformare de profunzime” în modul de impozitare a proprietăților.

Spre deosebire de sistemul anterior, care se baza pe grila notarială, e-Proprietatea va stabili valorile de impozitare pe baza evaluărilor centralizate efectuate de stat. Acest lucru va permite, potrivit lui Boloș, o impozitare uniformă și corectă, eliminând discrepanțele generate de evaluările individuale.

Începând din 2026, românii vor fi obligați să plătească impozite bazate pe evaluările stabilite de noul sistem. Acest lucru va influența și prețurile de vânzare ale locuințelor, întrucât valorile de piață stabilite de stat vor fi utilizate pentru calcularea impozitelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!