În condiţiile în care contractul dintre Consiliul Judeţean Bihor şi firma Selina, licitat de fostul preşedinte al CJ Alexandru Kiss în 2008 şi semnat de succesorul acestuia Radu Ţîrle în 2009, a expirat vara trecută fără ca firma de construcţii să finalizeze amenajarea fostului sediu al Garnizoanei Oradea ca sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, actualul şef al CJ, Cornel Popa, a decis ca restul de lucrări rămase de executat (18% din proiect) să fie scoase la licitaţie.

Într-o conferinţă de presă organizată joi, Popa a explicat că, pentru ca Muzeul să se poată muta cât mai repede în noul sediu, a intenţionat să determine firma Selina să încheie lucrările, dar juriştii instituţiei nu au fost de acord, iar el le-a acceptat punctul de vedere, "pentru că de vreo două ori am vrut să pun în discuţia Consiliului această problemă, dar am fost ameninţat cu DNA, iar eu nu vreau să ajung să dau cu subsemnatul".

Întrucât, juridic, încheierea lucrărilor de către Selina nu a fost posibilă, Popa a spus că CJ va scoate la licitaţie lucrările încă neexecutate de această firmă.

Prezent alături de preşedintele CJ, şeful Direcţiei Tehnice a instituţiei, Filip Cheşeli, a explicat că din proiectul a cărui valoare totală a fost de 58,88 milioane lei, Selina a executat circa 83% din volumul de lucrări şi i-au fost decontate sumele aferente pentru 81,6% din acestea.

Pe de altă parte, Popa a anunţat că licitaţia pentru încheierea lucrărilor (în general lucrări de montare a pardoselei şi a mobilierului) va fi organizată şi pentru că Selina a câştigat un proces intentat Consiliului Judeţean, care acum e obligată să recepţioneze lucrările executate.

Popa a mai spus că din afacerea Muzeul au pierdut cu toţii: turiştii pentru că Muzeul e închis, firma Selina pentru că nu îşi poate recupera "10-12 miliarde de lei pe lucrări efectuate", dar care nu-i mai pot fi plătite după expirarea contractului, iar CJ pentru că între timp trebuie să achite lunar câte 7.000 de euro cu titlu de chirie pentru spaţiile ocupate în Palatul Episcopiei Romano-Catolice.

Întrebat de jurnalişti ce opinie are despre ideea mutării Muzeului în incinta Cetăţii, aşa cum a propus primarul Oradiei, Ilie Bolojan, Cornel Popa a refuzat să răspundă, motivând că "ideea încă nu este maturizată" şi că el nu comentează situaţii încă nedecise. "Eu, cum ştiţi, anunţ temele când sunt gata de lucru", a zis Popa.