Lucrările de reabilitare a Pieţei Unirii vor fi scoase la licitaţie pentru a treia oară. La doi ani după anularea primei licitaţii municipalitatea a declarat nulă, săptămâna trecută, şi cea de-a doua procedură de achiziţie organizată pentru desemnarea unui constructor.

Comisia de licitaţie a declarat oferta firmei Drumuri Bihor, din cadrul grupului Selina, singura depusă în cadrul procedurii de achiziţie, ca fiind neconformă. „Aşteptăm să treacă perioada de contestaţie, după care vom pregăti o nouă licitaţie", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Potrivit reprezentanților municipalităţii, oferta firmei Drumuri Bihor a fost respinsă pe considerentul că a fost peste bugetul alocat lucrării. „Firma a depăşit valoarea estimată, deşi la anunţarea licitaţiei am prevăzut în mod expres că ofertele care depăşesc acest prag vor fi declarate inacceptabile", a arătat viceprimarul.

Constructorului i se mai reproşează şi faptul că, la calcularea cheltuielilor „diverse şi neprevăzute" aferente lucrării, stabilite la 0,84%, s-a raportat la valoarea lucrărilor estimată de Primărie şi nu la cea ofertată.

La cea de-a doua licitaţie organizată pentru reabilitarea Pieţei Unirii asocierea reprezentată de Drumuri Bihor a ofertat un preţ de 20,5 milioane lei, cu 8% mai mult decât cel estimat de beneficiar la 19 milioane lei. Din asociere mai fac parte firmele CMC Monumental (pentru lucrări în piatră), Ritmoteh (pentru reţele electrice) şi Adenandra (pe partea de spaţii verzi).

Lucrările de reabilitare şi modernizare a Pieţei Unirii vizează, între altele, transformarea în zonă pietonală a spaţiului delimitat de străzile Primăriei şi Alecsandri, devierea traficului auto prin faţa Palatului Episcopal Greco-Catolic, pavarea cu porfir a întregii zone, lărgirea pietonalului cu circa 10.000 metri pătraţi şi mutarea staţiilor de tramvai faţă în faţă, în dreptul Podului Ferdinand.

Proiectul mai implică modernizarea sistemului de iluminat prin montarea a 56 de stâlpi cu corpuri de iluminat economicoase de tip LED, înlocuirea a 39 de bănci, 22 coşuri de gunoi şi 2 rastele pentru biciclete, remodelarea spaţiilor verzi şi a vegetaţiei, introducerea în canale tehnice a cablurilor care acoperă în prezent faţadele clădirilor şi restaurarea elementelor artistice ale ansamblului arhitectural-sculptural proiectat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926.