Aleşii bihorenilor au fost chemaţi, joi, să voteze dacă admit sau resping o plângere adresată chiar împotriva lor de compania de construcţii Selina, care pe 12 august le-a cerut să anuleze Hotărârea de Consiliu Judeţean nr. 109 adoptată în data de 30 iulie a acestui an, prin care aleşii au decis ca mai multe loturi de teren din strada Armatei Române să fie trecute în domeniul public al Municipiului Oradea.

"Este vorba despre mai multe suprafeţe din perimetrul strada Făgăraşului, strada Traian Blajovici, Liceul cu Program Sportiv şi Grădina Zoologică pe care firma nu a construit blocurile promise în perioada când preşedinte al Consiliului Judeţean era Alexandru Kiss, atunci când Selina a şi cumpărat aceste terenuri în scopul dezvoltărilor imobiliare. Contractul dintre CJ şi Selina a fost reziliat pentru că firma nu şi-a onorat angajamentele, iar terenurile au fost transferate acum Primăriei ca amplasament al viitorului complex sportiv din zonă, care va include şi noul Stadion Municipal", a explicat BIHOREANULUI consilierul PNL Călin Gal.

Propunerea de respingere a plângerii prealabile făcute de Selina a fost însuşită fără comentarii, prin votul unanim al consilierilor judeţeni, ceea ce înseamnă că de acum firma are posibilitatea să declanşeze un proces juridic pentru a obţine revocarea HCJ 109/2020, caz în care terenurile ar reveni din proprietatea Municipiului în cea a Judeţului.

De altfel, în plângerea prealabilă Selina a şi susţinut că vechile contracte încheiate între CJ şi firmă în perioada când preşedinte al Judeţului era Alexandru Kiss (2006) ar fi şi acum valabile - chiar dacă nu şi-a respectat obligaţiile contractuale de a construi cele 26 blocuri promise - deoarece, după ce CJ a reziliat contractul (în 2015), a intentat judeţului un proces care nu s-a încheiat nici în prezent.

De-a lungul timpului, BIHOREANUL a prezentat în detaliu felul în care fostul preşedinte al CJ, Alexandru Kiss, a favorizat firma Selina pentru a-i vinde, la subpreţ şi printr-o licitaţie aranjată, terenurile fostelor unităţi militare din Calea Aradului, strada Universităţii şi strada Armatei Române pentru a construi peste 2.000 de apartamente la "preţuri sociale".

Pentru aceste afaceri, DNA Oradea i-a şi trimis în judecată pe Kiss şi pe proprietarul Selina, Beniamin Rus, într-o primă fază Tribunalul Bihor condamnându-l în 2018 pe politician la 8 ani de închisoare şi pe omul de afaceri la 4 ani de închisoare.

Ulterior, în 2019, sentinţa a fost anulată de Curtea de Apel Oradea, care a dispus rejudecarea de la zero a procesului, din nou la Tribunalul Bihor, unde dosarul se află şi acum. Între timp, avocaţii celor doi fac eforturi pentru a elimina din dosar toate probele incriminatorii împotriva clienţilor lor.

Pe această temă puteţi citi şi articolele "Luceferii hoţiei" şi "Judecată cu greşeli"