Peste 65 de poliţişti din judeţele Bihor, Hajdu Bihar (Ungaria) şi Banska Bystrica (Slovacia) participă la seminarul trilateral româno - slovaco - maghiar "Transfer de experienţă privind utilizarea SIS", organizat de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Bihor în perioada 25-27 noiembrie la Oradea a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului de Poliţie Bihor, comisarul şef Adrian Bucur.

Potrivit acestuia, seminarul vizează în principal pregătirea pentru viitoarea aderare a României la Spaţiul Schengen. "În timpul seminarului, poliţiştii vor face schimb de experienţă cu colegii omologi din statele participante, având totodată posibilitatea să dezvolte relaţii de cooperare, prin stabilirea unor contacte trilaterale concrete şi directe", a declarat Bucur.

Pe parcursul celor trei zile sunt abordate aspecte privitoare la cadrul legal şi organizarea Poliţiei Române şi a IPJ Bihor, rezultatele obţinute în activitatea de combatere a criminalităţii, modul de lucru Schengen, utilizarea Sistemului Informatic Schengen (SIS), cooperarea poliţienească prin organizarea de patrule mixte şi acţiuni comune şi alte domenii conexe de interes pentru participanţi.

"Poliţiştii români au ocazia să înveţe utilizarea sistemului informatic Schengen, un sistem cu ajutorul căruia poate intra într-o bază de date europeană care conţine informaţii despre persoane care au interdicţie în spaţiul Schengen şi care urmează să fie expulzate, urmăriţi general, obiecte furate, dispărute sau tăinuite", a mai spus şeful Poliţiei Bihor.

Ofiţerul a mai subliniat faptul că seminarul vine în ajutorul pregătirii profesionale a poliţiştilor bihoreni deoarece în perioada 6 - 10 decembrie, România va fi evaluată chiar pe tema utilizării Sistemul Informatic Schengen.

"Eforturile poliţiştilor bihoreni făcute în domeniul pregătirii profesionale sunt susţinute prin acest seminar, în cadrul căruia sunt dezbătute situaţii concrete cu care s-au confruntat colegii din Ungaria şi Slovacia", a mai spus Bucur.

Lucrările vor viza, totodată, modalităţile de cooperare transfrontalieră pentru combaterea evaziunii fiscale şi a fraudelor intracomunitare, una din principalele probleme cu care se confruntă poliţiile celor trei ţări. "Schimbul rapid de informaţii este primordial pentru combaterea evaziunii fiscale. Dacă nu ai informaţia la timp, evazioniştii scapă", a arătat şi Boris Bena, şeful Direcţiei Generale de Poliţie a judeţului Banska Bystrica - Republica Slovacia, prezent la conferinţa de presă.

Bena a dat ca exemplu pozitiv parteneriatul pe care conducerea Poliţiei Bihor l-a încheiat deja pe tema schimbului rapid de informaţii cu omologii lor din Hajdu Bihar. "Vrem să transferăm parteneriatul între cele trei state", a arătat şeful Direcţiei Generale de Poliţie Banska Bystrica.

Seminarul se desfăşoară în prezenţa generalului dr. Fekete Csaba, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hajdu Bihar - Ungaria, Boris Bena, directorul general al Direcţiei Generale de Poliţie a judeţului Banska Bystrica - Republica Slovacia, Adrian Havelka, ataşatul slovac de interne în România, consilierul ministrului Ministerului Administraţiei şi Internelor Milan Manura, dar şi reprezentanţi ai celor două instituţii străine de aplicare a legii mai sus menţionate.