Nici nu s-au stins bine vociferările pe marginea proiectului municipalităţii de indexare a taxelor orădenilor cu rata inflaţiei de 4,2%, că a venit şi vestea cu adevărat rea: Guvernul pregăteşte, chiar de sărbători, indexarea impozitelor locale cu 16%!

Proiectul a luat prin surprindere inclusiv conducerea Primăriei, care înaintea şedinţei de Consiliu Local de săptămâna aceasta nu ştie cu cât se vor indexa taxele locale. "Dacă indexarea impozitelor este opţională, vom păstra nivelul de 4,2%, dar dacă legea va impune un procent mai mare, nu avem ce face şi îl vom aplica", spune primarul Ilie Bolojan.

07 Eduard Florea_2.jpgPuţin dar des...

Calculele Primăriei au fost simple. Decât să majoreze tot la trei ani impozitele orădenilor cu rata inflaţiei, provocând indexări cu procente din două cifre, greu "digerate" de populaţie, mai bine majorează impozitele anual cu rata inflaţiei de 3-5%. "Ideea a fost să indexăm periodic nivelul de impozitare, pentru a scuti contribuabilii de şocuri. Una este să plăteşti în fiecare an 5-6 lei în plus şi alta să crească brusc impozitul cu 12 lei sau chiar mai mult", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei.

În consecinţă, municipalitatea şi-a propus pentru 2013 indexarea impozitelor pe casele orădenilor cu rata inflaţiei de 4,2%. La un apartament cu două camere, de dimensiuni medii, asta înseamnă o creştere cu 5 lei a impozitului, de la 118 lei la 123 lei. Cum municipalitatea menţine bonificaţia de 8% acordată celor care îşi plătesc impozitele integral până la 31 martie, orădenii buni-platnici nici nu vor simţi scumpirea la buzunar.

În ceea ce priveşte impozitele pe imobilele persoanelor juridice, municipalitatea şi-a propus păstrarea procentului de 1% din valoarea clădirii actualizată în ultimii trei ani şi a păstrat bonificaţia de 5% acordată pentru plata integrală până sfârşitul lui martie.

În cazul terenurilor şi al autovehiculelor Primăria Oradea şi-a propus menţinerea impozitării la acelaşi nivel din 2012. Nemodificate vor rămâne şi taxele pentru folosinţa domeniului public şi tarifele pentru parcări.

Taxe speciale

Pentru a proteja veniturile bugetului, executivul va propune săptămâna aceasta Consiliului Local introducerea unor taxe locale noi pentru serviciile prestate de municipalitate, după modelul altor oraşe. Primăria vrea să încaseze 20 lei pentru fiecare informaţie dată băncilor şi executorilor judecătoreşti despre contribuabili, să ceară 20 lei pentru certificatul fiscal eliberat de urgenţă, să taxeze cu 40 lei eliberarea avizului de funcţionare a agenţilor economici şi cu 50 lei emiterea unei copii conforme cu originalul.

Inspirată din propunerea unui cetăţean, Primăria vrea să introducă în premieră o taxă de 2.000 lei pentru fiecare antenă de telefonie montată pe blocuri. "Taxa funcţionează deja în alte oraşe din ţară, unde antenele sunt considerate o problemă ce ţine de aspect şi poluare radioactivă. Cum în Oradea sunt montate 90-100 de antene, bugetul local ar putea atrage în plus minim 180.000 lei pe an", spune Florea.

Rămâne de văzut în ce măsură aceşti bani vor fi şi încasaţi, în condiţiile în care mecanismul de verificare este încă neclar. Nu de alta, dar în Oradea funcţionează, de pildă, de ani buni taxa pe jocurile de artificii, iar veniturile sunt simbolice, în condiţiile în care ştie tot orădeanul că nu este nuntă mai răsărită care să nu se lase cu "puşcături".

Confortul se plăteşte

07 Ioan Guler.jpgAbsenţa unui mecanism eficient de urmărire provoacă pierderi consistente bugetului. În urmă cu trei luni municipalitatea a început verificarea încadrării caselor în categoria "cu instalaţii" sau "fără instalaţii" şi a avut surpriza să afle că jumătate din orădeni aveau casele trecute, în mod eronat, la gradul de impozitare mai mic.
"Din cei 4.000 de orădeni invitaţi la Primărie pentru lămurirea situaţiei, până în prezent s-au prezentat la ghieşee 2.800 de contribuabili, din care pentru 1.400 s-a făcut reîncadrarea într-un grad superior de impozitare", spune Ioan Guler (foto), şeful Serviciului Impunere Persoane Fizice.

Conform legii, casele care au reţele de apă, canalizare, energie electrică şi încălzire, chiar dacă acestea au fost introduse pe banii proprietarilor şi nu ai oraşului, trec automat într-un grad de impozitare superior, pe considerentul că au crescut valoarea imobilului.

Spre exemplu, dacă pentru o casă fără utilităţi de 100 mp din zona A proprietarul datorează un impozit de 125 lei pe an, pentru o casă similară, dar cu reţele, impozitul anual "sare" automat la 211 lei pe an. În cazul în care orădeanul are acte doveditoare că şi-a introdus reţelele în ultimii doi ani, regularizarea se face proporţional, dar dacă nu poate dovedi impozitul se recalculează pe trei ani în urmă, cu penalităţile aferente. Ceea ce înseamnă o diferenţă de 346 lei datorată în plus. Bani care se adună...

De trei ori mai mult!

Dacă la încadrarea în gradul de impozitare lucrurile sunt relativ clare, în ceea ce priveşte procentul cu care se vor indexa impozitele din 2013 domneşte încă o ceaţă totală. Pentru prima dată în istoria post-revoluţionară Direcţia Economică a Primăriei va intra în Consiliul Local cu două proiecte de indexare. "Dacă până la începerea şedinţei Hotărârea de Guvern cu indexarea de 16% nu este publicată în Monitorul Oficial vom menţine propunerea discutată în dezbaterea publică, dar dacă se publică vom recalcula în consecinţă", spune directorul Eduard Florea.

Calculele sunt simple. Spre deosebire de celelalte oraşe din ţară, unde taxele şi impozitele locale vor trebui majorate cu 16%, rata inflaţiei cumulată pe ultimii trei ani, în Oradea indexarea va fi de numai 11% fiindcă impozitele au fost actualizate cu 5% acum doi ani. Dar oricum, dintr-un singur foc, procentul cu care vor creşte impozitele va fi de aproape trei ori mai mare decât cel prevăzut de municipalitate. Şi orădenii vor fi buni de plată...


VISTIERIA
233,7
milioane lei a încasat anul acesta oraşul din taxe şi impozite locale

"Orădenii care au case cu instalaţii interioare iar la Primărie le-au declarat fără instalaţii nu au cum să scape. În ianuarie se vor face verificări, şi e destul ca echipa de control să treacă pe stradă, că îi pârăsc vecinii: "Ăla e şmecher! Are calorifere, dar nu le-a declarat ca să nu plătească...""
Ioan Guler


AGRO-ŞMECHERIA
Terenuri "mişcătoare"

Pentru a evita supra-impozitarea orădenilor, municipalitatea caută să taxeze contribuabilii care ar trebui să plătească mai mult. Spre exemplu, Primăria va propune reîncadrarea într-un nivel de impozitare superior a 50 de străzi pe care oraşul a făcut extinderi de reţele de apă, canalizare menajeră, pluvială şi asfaltări. Noua zonare va majora impozitele locuitorilor unor străzi precum 22 Decembrie, Abatorului, Borşului, Înfrăţirii, Iosif Vulcan, Nufărului, Podului, Traian Goga, Ursului ş.a.

La fel, municipalitatea caută soluţii de identificare a parcelelor de teren din intravilanul oraşului care sunt înregistrate la Primărie, în mod eronat, ca fiind teren agricol, şi impozitat simbolic, deşi sunt folosite ca teren rezervat pentru curţi şi construcţii. Diferenţa face ca pentru aceeaşi suprafaţă de teren un proprietar de pe deal sau din cartierul Grigorescu să plătească un impozit de 24 lei pe an, în vreme ce un orădean din vatra veche a oraşului plăteşte circa 500 lei pe an. Din simpla încadrare a terenului...