În cameră miroase a iarnă, ca-n copilăria "decreţeilor" din anii '70. Aerul are consistenţa unui abur rece, uşor usturător. Pornită de ore în şir, aeroterma este eficientă ca o umbrelă în furtună. Copila îşi scaldă mânuţa în jetul de căldură. "Cel mai greu e dimineaţa şi seara, când trebuie să o spăl. Plânge să n-o dezbrac, că îi este frig", povesteşte Beatrix, mama unei fetiţe de 2 ani.

În aceeaşi situaţie s-au aflat săptămâna trecută aproape jumătate din cei 140.000 de orădeni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare...

În frigidere de beton

Oradea a început sezonul de termoficare cu stângul. Pe 25 octombrie, în prima noapte după pornirea sistemului centralizat, o spărtură apărută tocmai pe reţelele din curtea Electrocentrale a lăsat tot oraşul fără încălzire. Deşi avaria a fost înlăturată a doua zi, jumătate din orădeni au îngheţat în case o săptămână. Amânate până în pragul iernii, lucrările de înlocuire a unei porţiunii din Magistrala 2 au lăsat tot malul stâng al Crişului Repede, din Ioşia şi centrul oraşului până în Cantemir şi Nufărul, fără încălzire şi apă caldă. Au funcţionat doar punctele termice alimentate cu apă geotermală sau din alte magistrale.

04_Petru_Pipis_bihoreanul.jpgCum sistarea serviciilor a coincis cu răcirea vremii la 10 grade Celsius în timpul zilei şi un singur grad peste noapte, mii de familii au tremurat în apartamente. Cei mai afectaţi au fost bătrânii şi copiii. "Stau în fotoliu acoperit cu pături şi ies de acolo doar când merg la culcare", se plânge un bătrân din Nufărul. Sute de orădeni au sunat la Termoficare, dar degeaba. "Mi-au spus că vor da căldură «în cel mai scurt timp posibil». Ăsta nu e răspuns. Ştiu o mamă care şi-a dus copilul în sat pentru că la oraş suferă de frig", reclamă Petru Pipiş (foto), preşedintele unei asociaţii din Ioşia.

Szondi Beatrix, mama unei fetiţe de 2 ani, povesteşte că micuţa nici nu se dă jos din pat. "Se trezeşte la 7 şi nu iese de sub plapumă până la 11. Nu vrea să mănânce, nu vrea să se joace, doar să stea la căldură", spune tânăra. Ca ea au fost zile în şir mii de familii...

"Nu e o prioritate"

În mai 2012, înainte de organizarea licitaţiei pentru înlocuirea a 17,5 kilometri din magistralele 1 şi 3, cele care traversează oraşul prin bulevardul Dacia şi strada Traian Lalescu, conducerea Electrocentrale a propus Consiliului Local cumpărarea unei termocentrale mobile pe combustibil lichid.

04_Eric_Huszar_bihoreanul.jpgEstimată la 540.000 lei, instalaţia ar fi urmat să încălzească măcar câteva blocuri, în cazul unor avarii. Aflaţi în campanie electorală pentru alegerile locale şi în război cu liberalii, consilierii UDMR au respins propunerea. "Această achiziţie nu este o prioritate zero", motiva atunci Eric Huszar (foto). Orădenii care dârdâie în case din cauza avariilor repetate sau a faptului că agentul termic nu are destulă presiune să urce în blocurile turn mai sus de etajul IV îi pot fi "recunoscători", lui şi colegilor de partid...

Caz tipic de ghinion

Vorba lui Liviu Fălcuşan, preşedintele asociaţiei Adona, rămasă o săptămână fără încălzire, "prostia din vară doare iarna". Lucrurile au mers prost încă de la licitarea lucrărilor de reabilitare a magistralelor 1 şi 3, vechi şi ciuruite. Câştigată de pe locul cinci de Construcţii Bihor şi Energomontaj, procedura a fost contestată de patru din cele şase firme ofertante. Din acest motiv, lucrările care trebuie terminate până în decembrie 2015 au început cu aproape un an întârziere, în martie 2014.

Cu termenul de execuţie înjumătăţit, constructorii au lucrat simultan din bulevardul Dacia până în Piaţa Creangă şi din strada Traian Lalescu până în General Cantacuzino, lăsând oraşul zile în şir fără apă caldă, astă-vară. Înlocuirea reţelelor a mers greu. Constructorii au descoperit aproape la fiecare săpătură reţele electrice, de apă sau canalizare neevidenţiate în proiect. Evitarea acestora a prelungit cu trei săptămâni lucrări care trebuiau încheiate la începutul lunii trecute.

04_Mihai_Cabai_bihoreanul_2.jpgAstfel, în loc să interconecteze magistralele 1 şi 2 când afară era cald, Termoficare a putut începe lucrul abia pe 23 octombrie. Lucrarea trebuia făcută pentru ca în eventualitatea uneia avarii pe conductele din Rogerius oraşul să poată fi încălzit prin Ioşia. "Am avut de ales între a opri pentru două săptămâni apa caldă în tot oraşul sau să aşteptăm finalizarea lucrărilor la magistralele 1 şi 3. Dacă acestea ar fi decurs conform programării nu am fi lucrat la reţele după începerea sezonului de încălzire", explică Mihai Cabai (foto), directorul Termoficare.

Avarii mici, dar dese

Deşi proasta organizare şi starea jalnică a reţelelor sunt semne cât se poate de rele la intrarea în iarnă, primarul Ilie Bolojan e optimist. "Odată reabilitate porţiuni din magistralele 1 şi 3 şi făcută legătura cu magistrala 2, riscul unor avarii care să afecteze cartiere întregi dispare", spune edilul.

Avariile majore şi rare vor fi înlocuite însă de altele, mici şi dese! Cum noile reţele au jumătate din diametrul celor vechi, CET-ul e nevoit să mărească presiunea şi temperatura ca să "împingă" agentul termic dincolo de etajul IV al blocurilor turn sau până în Nufărul, la capăt de reţea. În schimb, vechile reţele nu rezistă! Spre exemplu, la pornirea termoficării CET-ul a crescut presiunea cu o singură unitate peste 6,3 bari, iar reţelele au "puşcat" în şase locuri, începând chiar din curtea CET-ului. Orice  creştere a presiunii, necesară pe timpul iernii, riscă să provoace avarii în zona străzilor Mihai Viteazul, Parcul Traian şi Feldioarei (magistrala 1), în zona Oneştilor şi Shakespeare (magistrala 2), în zona Magheru (magistrala 4), în zona Eforiei şi Ţiglarilor (magistrala 5) ş.a.m.d.

Chiar dacă oprirea încălzirii nu va afecta cartiere întregi, ca până acum, orădenii din aceste zone ar face bine să îşi cumpere radiatoare, dacă nu vor să îngheţe în apartamente. Pentru că sunt toate şansele să se întâmple asta. Judecând la rece...


CET ÎN FOCURI
Electrocentrale, la un pas de faliment

Pe lângă colapsul reţelelor vechi de zeci de ani, sistemul centralizat de termoficare se confruntă în prag de iarnă şi cu riscul falimentării Electrocentrale. După cum se ştie, conducerea societăţii a propus creditorilor un plan de reorganizare, conform căruia va plăti doar 41,6 din cele 320 milioane lei datorate creditorilor.

04_Stanel_Necula_bihoreanul_1.jpgAjuns pe masa judecătorului sindic, planul a atras săptămâna trecută un val de contestaţii. Complexul Energetic Oltenia a atacat dreptul la vot al Primăriei pe considerentul că este acţionară la CET, transportatorul Unicon Trading a cerut ca banii să fie împărţiţi procentual între creditori, iar ANAF a cerut suplimentarea sumei. Vişină pe tort, Administraţia Fondului de Mediu a cerut înscrierea la masa credală a mega-amenzii de 33,4 milioane euro pentru nedepunerea la timp a certificatelor de CO2.

Cu toate acestea, administratorul special al Electrocentrale, Stănel Necula (foto), este optimist. "Şansele să fie respins planul de reorganizare sunt cam de 5%, pentru că în cazul falimentului toată lumea are doar de pierdut". Şi orice ar fi, Primăria este obligată prin lege să asigure funcţionarea în continuare a CET-ului. Sub alt nume, cu altă conducere, cu alt combustibil, numai căldură să producă.