Angajaţii grupului de firme Selina sunt chemaţi să dea cu subsemnatul. Nu la Poliţie, ci la notar! Proprietarul Beniamin Rus şi-a pus săptămâna trecută şefii din subordine să semneze o declaraţie-angajament prin care aceştia se obligă să despăgubească fără crâcnire orice pierdere adusă firmei. Şi nu oricum, ci la o valoare de trei ori cât paguba provocată, dar nu mai puţin de cinci salarii brute!

"Cine nu semnează nu va mai fi şef. Nu se poate ca firma să nu se bazeze pe tine nici măcar la confirmarea unor lucrări", spune Rus.

Declaraţia antifurt

În grupul de firme Selina s-a instaurat dictatura. Patronul Beniamin Rus se teme de hoţi şi aplică din start... prezumţia de vinovăţie. "Ştiu că furaţi, că şi eu am furat motorină când am fost şofer!", le repetă Rus şoferilor, de ani de zile. Iar pentru că sustragerea de combustibil sau materiale se poate face doar cu complicitatea sau nebăgarea de seamă a şefilor care confirmă cursele sau lucrările, Rus şi-a pus săptămâna trecută tot personalul TESA din grupul de firme să semneze o declaraţie-angajament cu clauze abuzive. Orice, numai să descurajeze furturile!

Semnatarii îşi bagă singuri capul în jug. "Dacă se dovedeşte că am sustras bunuri din companie sau am întreprins acţiuni asimilabile unor sustrageri de bunuri sau primirea de foloase necuvenite incluzând, dar fără a se limita la perceperea unor comisioane, confirmarea eronată a unor situaţii de lucrări, semnarea unor facturi neconforme cu realitatea etc., mă oblig să achit angajatorului, cu titlu de despăgubiri, suma reprezentând de trei ori valoarea prejudiciului, dar nu mai puţin de cinci ori salariul brut de încadrare", se menţionează în angajament.

Autentificată la notar, declaraţia îşi arogă "putere de titlu executoriu" pentru "orice creanţă certă şi lichidă". Altfel spus, dacă a păgubit firma în orice fel, angajatul se obligă să îi plătească patronului contravaloarea a cel puţin cinci salarii, dar nu la nivelul la care le primesc în mână, ci "întregi", înainte de scăderea taxelor şi impozitelor. Conform angajamentului, acesta poate fi executat silit oricând, iar cum politica firmei prevede concedierea hoţilor, vinovatul trebuie să vină cu bani de acasă. Sau să-şi vândă casa pentru a acoperi paguba...

Dacă-i musai, cu plăcere

Pusă sub nasul celor circa 100 de angajaţi TESA, în plină perioadă de restructurări a grupului de firme, declaraţia a fost semnată fără crâcnire. Unii salariaţi au iscălit chiar din convingere. "Angajamentul ăsta e doar pentru hoţi. Oamenii cinstiţi care îşi văd de treabă nu au de ce se teamă", spune un inginer.

Majoritatea angajaţilor au semnat, însă, doar de frica şomajului, căci sancţiunile sunt usturătoare. "Să presupunem că e vorba de doi saci de ciment în valoare de 50 lei. Valoarea care va trebui recuperată de la cel în cauză va fi nu doar de trei ori mai mare, adică de 150 lei, ci de minim cinci salarii brute de încadrare, ceea ce la un salariu de 1.200 lei înseamnă 6.000 lei. Ăsta este abuz!", reclamă un salariat.

Nelegală, contestabilă

Convingerea omului e întărită de specialişti. "Conform Codului Muncii, contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor nu poate fi mai mare decât echivalentul a cinci salarii minime brute pe economie, în niciun caz de ordinul a minim cinci salarii brute de încadrare. Orice prevedere contrară, în sensul unor sume mai mari, este nelegală", spune avocatul Bogdan Vîntu. Potrivit acestuia, declaraţia nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a putea fi pusă în aplicare. "Chiar încheiat în formă notarială, actul nu va putea fi considerat titlu executoriu deoarece nu cuprinde valoarea prejudiului de recuperat".

Altfel spus, vinovat sau nu, angajatul nu se poate angaja "în alb" la plata unor  sume pe care nu le cunoaşte. Poate nu va strânge în viaţa lui atâţia bani! Cât despre prevederea din finalul declaraţiei potrivit căreia aceasta corespunde voinţei angajatului şi nu a fost luată sub ameninţare sau constrângere, avocatul afirmă că poate fi contestată ulterior inclusiv cu martori care să susţină contrariul. Deci, din punct de vedere juridic, documentul nu are nici pe departe puterea pe care o speră angajatorul...

"Cine a vrut a semnat..."

Contactat de BIHOREANUL, milionarul Beniamin Rus neagă orice abuz şi spune că oamenii săi şi-au asumat angajamentul de bunăvoie. "N-am obligat pe nimeni. Am spus: "Cine vrea semnează, cine nu nu". Şi a semnat toată lumea".

Constructorul afirmă că a fost obligat să recurgă la acest gest. "Mi se pare normal să îmi iau măsuri de precauţie. Fără supărare, dar din cât se fură din grupul de firme Selina într-un an, redacţia BIHOREANULUI ar putea trăi 50 de ani", spune constructorul, subliniind că pagubele cauzate de furturi şi neglijenţe sunt enorme. "La ce volum de muncă avem, părerea mea e că prejudiciul se ridică la 1,5-2 milioane de euro pe an", estimează Rus.

Omul de afaceri spune că angajaţii săi fură mai ales motorină, dar nu se sfiesc nici să vândă asfalt sau pietriş cu tonele, sau să dea serviciile sub preţ. "Ceea ce vedem noi e vârful aisbergului. Până îl prindem, poate fură de 30 de ori. S-ar putea ca din cele cinci salarii prevăzute în angajament să nici nu acoperim pagubele".

Hoţi cu imaginaţie

02 Liviu Ciolia.jpgConvins că este furat, Rus şi-a înfiinţat în urmă cu cinci ani un compartiment intern de control. "În trei ani am recuperat prejudicii de peste 400.000 lei", spune Liviu Ciolia (foto), şeful corpului de control al grupului de firme, care s-a pus la curent cu o sumedenie de metode de fraudă.

Deşi maşinile Selinei sunt dotate cu GPS şi cu ceasuri ce memorează durata de funcţionare a motorului, metodele de fraudă sunt nelimitate. "Un excavatorist avea tras un furtun de la returul de motorină şi, în loc să curgă în rezervor, aceasta mergea într-o canistră. Altul lăsa motorul să meargă în gol ca şi cum ar lucra, dar nefiind în sarcină consumul era mult mai mic şi fura diferenţa. Altul trecea cu motocompactorul fără să pornească şi setarea de vibraţii, reuşind o diminuare a consumului cu 4 litri la oră, ca să poată fura combustibil. Altul a facturat curse care nu s-au făcut...", zice Ciolia.

Beniamin Rus a constatat singur amploarea fenomenului: "Patronul staţiei de carburanţi din Arieşeni mi-a spus că atâta vreme cât a avut Selina şantier acolo n-a vândut un litru de motorină. Toate maşinile din zonă mergeau pe motorină furată de la Selina, pe care angajaţii o vindeau la 75% din preţ".

Patronul ştie că angajamentul cerut salariaţilor nu va stopa total furturile, dar speră că măcar le va limita. De acum, salariaţii se vor gândi de două ori dacă să fure ceva sau să semneze din burtă note de plată emise de terţi. Nu de alta, dar nu doar domnia şi prostia se plătesc, ci şi hoţia...


GULERELE ALBE
Oameni de "încredere"

Beniamin Rus afirmă că ideea unei declaraţii-angajament care să-i permită recuperarea prejudiciilor i-a venit în urmă cu câţiva ani, după ce s-a trezit furat de un om de încredere cu circa 200.000 lei. "Era soţie de judecător, dar fura cam 5.000-12.000 lei pe lună. Ridica banii de la bancă şi, în loc să-i verse în casierie, îi punea într-un cont de dobânzi şi comisioane, de unde îi mişca cum dorea", povesteşte Rus. Femeia a fost prinsă din întâmplare, după implementarea unui nou soft de contabilitate, ajungând judecată şi condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. Banii, însă, nu s-au recuperat niciodată.

"Nu ştiu ce să mai cred. Am avut director în Irak plătit cu mii de euro pe lună, pe care l-am prins modificând o chitanţă ca să umfle cu 100 de euro o delegaţie. Altul a facturat cu numai 8 lei un transport de geamuri cu camioneta până în Paleu pentru o cunoştinţă. Şi cu taxiul costa mai mult!", spune Rus. În condiţiile în care directorii săi au drept de semnătură pentru sute de mii de lei zilnic, patronul spune că un şef hoţ sau neatent poate aduce firma în faliment din doar câteva iscălituri. Şi atunci nu va mai avea nimeni de unde fura...