Intitulată „Profesorul păcălit de Boc", declaraţia politică a senatorului Cornel Popa se deschide prin critica noii schimbări impuse de Guvern în ce priveşte modul de desfăşurare a examenului de Bacalaureat. „Schimbările acestea bulversează elevii. Nimic nu este sigur de la un semestru la altul. Dar prea puţin le pasă guvernanţilor actuali de altceva decât de afaceri dubioase", afirmă parlamentarul bihorean.

Fără a mai insista dacă recentele schimbări din sistemul de desfăşurare a Bacului sunt în beneficiul sau în dezavantajul absolvenţilor de liceu, Cornel Popa arată că motivul pentru care a redactat declaraţia sa politică este neplata profesorilor corectori şi supraveghetori. Popa afirmă că argumentul lui Boc, şi anume că profesorii prestează activităţile de supraveghere şi de corectare în timpul orelor de şcoală, nu stă în picioare, deoarece aceste activităţi reprezintă o muncă suplimentară şi, prin urmare, aceasta trebuie plătită, întrucât e precedată de pregătirea subiectelor şi de pregătirea elevilor pentru fiecare probă.

În realitate, sugerează Cornel Popa, Guvernul a tăiat plata cadrelor didactice pentru a procura banii necesari cheltuielilor exorbitante pe care le fac conducerile ministerelor: „Facem economii pentru cheltuielile exagerate de la Ministere pe spatele altora, prin şmecherii ieftine?".

În opinia senatorului liberal, tăierea plăţilor către cadrele didactice implicate în pregătirea şi desfăşurarea examenlului de Bacalaureat nu este justificată de criză, pentru că era vorba de „sume infime", explicaţia reală fiind „lipsa de respect faţă de importanta muncă pe care profesorii o prestează pentru societate".

„Măsura aceasta vine după ce li s-au redus veniturile salariale prin tăierea unor sporuri, după scăderea sumei plătite pentru cărţile de care au nevoie, după eliminarea sumei acordate pentru vestimentaţie... şi lista poate continua. Profesorii sunt într-o situaţie mult mai grea decât erau anul trecut, spre exemplu, când au intrat în grevă. Pentru mine este evident: Guvernul Boc îi urăşte pe profesori...", a concluzionat Cornel Popa.