„Un Minister al Mediului condus de oameni cu bun simț ar avea obligaţia să modifice urgent legile atunci când cetăţenii sunt afectaţi de scăpările normelor în vigoare. La noi, însă, acest minister pare a exista doar pentru a da ”cui trebuie” fondurile colectate din timbrul de mediu”, acuză senatorul ex-PNL Cristian Bodea, acum vicepreşedinte al Partidului Ecologist Român, într-un comunicat intitulat „Puturoșilor, schimbaţi legea, dacă este proastă!”.

Prin comunicatul dat publicităţii joi, Bodea anunţă că în această săptămână a interpelat de două ori Ministerul Mediului, atât în legătură cu modificarea legislaţiei aşa încât aceasta să determine proliferrarea ambroziei, cât şi în privinţa poluării olfactive.

Constatând că de la un an la altul alergiile provocate de polenul ambroziei sunt tot mai severe, ajungându-se inclusiv la spitalizarea persoanelor alergice, dar şi că în ţările europene această buruiană a fost eradicată, Bodea afirmă în prima sa interpelare că „se cunosc toate aceste detalii la nivelul Ministerului, dar există convingerea eronată că rezolvarea nu este la dvs, ci la autoritățile locale”.

Bodea spune că reglementările locale prin care primăriile bihorene aplică amenzi proprietarilor de terenuri agricole care nu distrug planta și nu curăță terenurile sunt ineficiente atâta timp cât „județul vecin nu are aceeași politică locală”, concluzia fiind că „este nevoie urgentă, așadar, de un plan de măsuri speciale pentru eradicarea ambroziei la nivel național, așa cum se întâmplă în mai multe țări din Europa”.

Într-o a doua interpelare, cu privire la poluarea olfactivă, Bodea a cerut modificarea normelor legislative tot la nivel naţional, deoarece Oradea, ai cărei locuitori sunt afectaţi de mirosurile degajate la fermele Nutripork, nu este singurul afectat de acest tip de poluare, dar peste tot în ţară „cei de la Agențiile de Mediu dau inocenți din umeri că mirosul nu este considerat poluare după lege”.

Concret, pornind de la premisa că „mirosul dejecţiilor” este provocat de compuşii chimic dăunători care ajung peste oraşe, Bodea cere ca Ministerul Mediului să introducă în lege şi norme speciale referitoare la poluarea olfactivă.

„Ministerul are mii de specialişti plătiţi de stat, care ar trebui să găsească rapid soluţii problemelor din sistem, fie că sunt cazuri izolate, fie că sunt extinse la nivel național. Nu poate fi tolerată ideea că aceste probleme pot fi rezolvate pe plan local şi că nu este cazul să deranjăm ”domnii” de la Bucureşti. Şi este la fel de inacceptabil să aştepţi, ca Minister al Mediului, să îţi vină din Parlament modificarea legilor din domeniul pe care tu ești plătit să veghezi”, spune Bodea. 

Fostul senator liberal Cristian Bodea este cel de-al doilea parlamentar bihorean care se implică în cele două probleme de mediu, după fosta sa colegă de partid, deputatul Florica Cherecheş.