Doar speranţe
Senatorul PNL Valeriu Boeriu a declarat joi, în ultima sa conferinţă de presă, că după primul an de activitate în camera superioară a Parlamentului are un bilanţ preponderent negativ. "Am încercat să scăpăm de timbrul de mediu (n.r. - prin înlocuirea cu o taxă de poluare după model german, de un ban pe litrul de carburant) şi să scoatem din Legea Petrolului chestiunea gazelor de şist", a dat Boeriu două exemple de iniţiative legislative care ar fi fost în interesul cetăţenilor, dar care au fost respinse din acelaşi motiv: "Guvernul nu susţine aceste propuneri".
De asemenea, Boeriu a amintit că el şi mai tânărul coleg Cristian Bodea au fost primii parlamentari care s-au opus proiectului de lege a minelor pregătit pentru Roşia Montană, "înainte chiar ca PNL să-şi fi stabilit oficial opoziţia faţă de acest proiect".
Singura reuşită, şi aceea parţială şi modestă, a senatorului Boeriu este propunerea de lege pentru alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate, adoptată tacit de Senat întrucât "conducerea Senatului a avut înţelepciunea să nu pună proiectul pe ordinea de zi pentru a nu da liber unui val de populism, în care senatorii să plângă pe umerii Sănătăţii" şi apoi să voteze împotrivă. Despre acest proiect, Boeriu a mai spus că în martie urmează să fie discutat în Camera Deputaţilor şi speră să fie adoptat, chiar şi într-o formă mai "blândă", în sensul că în fiecare an bugetul Sănătăţii să fie majorat cu câte 0,5% astfel încât să ajungă la 6% în 2016.
Aroganţă, prostituţie şi confuzie
Cristian Bodea a spus că 2013 a fost un an "caracterizat de aroganţa PSD, confirmarea prostituării PC, care a sărit iarăşi la un alt partener, şi de confuzia PNL", afirmând că "preşedintele Traian Băsescu a început anul în corzi, dar USL i-a dat şansa să revină în forţă" prin "balonul de oxigen pe care i l-a dat Viorel Ponta, liderul ezitant al PSD care de fiecare dată încurcă planurile ţanţoşului premier Victor Ponta".
Bodea a afirmat că în primul an de activitate parlamentară a încercat să demonstreze că, în ciuda spuselor unor adversari, "n-am ajuns senator pe pile, că nici în Bihor şi nici la Bucureşti nu fac jocurile şi nu sunt marioneta nimănui".
Opt nevoi
Bodea a spus că, în ce îl priveşte, ar vrea ca în 2014 să fie adoptate opt măsuri cu adevărat necesare pentru reformarea statului şi pentru responsabilizarea parlamentarilor şi miniştrilor.
Între acestea, "o lege specială a gazelor de şist" (care să prevadă garanţii clare de mediu şi financiare, precum şi despăgubiri reale din partea companiilor petroliere pentru cetăţenii afectaţi), o lege a demnitarului (care să reglementeze drepturile şi obligaţiile parlamentarilor în aşa fel încât "să putem epura politica de oportunişti în căutare de tunuri") şi o lege a managementului instituţiilor publice (care "să pună capăt simulacrelor de concursuri" pentru ocuparea funcţiilor de directori în serviciile deconcentrate, recunoscând numirea acestora pe criterii politice, dar pe un mandat limitat).
Totodată, Bodea vrea "privatizarea" posturilor radio şi tv publice (care înghit sume uriaşe pentru a fi folosite ca instrumente de propagandă a Guvernului), reformarea Parlamentului (motivând că "am fost şocat, la început, să văd cât de inutili suntem, că Parlamentul poate fi desfiinţat pentru că Guvernul face tot ce vrea"), limitarea dreptului Guvernului de a emite ordonanţe (executivul Ponta emiţând până acum peste 100 OG), obligarea Guvernului de a prezenta semestrial un raport în faţa plenului reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor (care apoi să fie dezbătut), precum şi - în fine - o remaniere a Guvernului actual. Fără a da numele unor miniştri care "sunt tot mai depăşiţi de situaţie", Bodea a sugerat totuşi că între miniştri care trebuie schimbaţi este şi unul care "nu e în stare să-şi dea jos cuşma în Parlament şi la TV", indicând-o, prin aceasta, pe Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii şi Protecţiei sociale.
În fine, mai în glumă, mai în serios, Bodea a spus că dacă ar fi ministru măcar 6 luni, de pildă la Ministerul Mediului, ar elabora reglementările necesare şi apoi ar părăsi funcţia, pentru a dovedi că nu ţine cu dinţii de scaun. "Aş face legea gazelor de şist, aş desfiinţa timbrul de mediu şi apoi aş pleca", a spus senatorul liberal.