La fel cum poliţa RCA (de răspundere civilă auto, care este obligatorie) nu poate acoperi pentru şoferi toate daunele (pe care le-ar putea suporta doar o poliţă CASCO, facultativă), nici statutul de asigurat la CAS nu poate asigura cetăţeanului accesul la toate serviciile medicale.

Acesta este mesajul pe care senatorul PNL Valeriu Boeriu, de profesie medic, a ţinut să-l transmită joi, într-o conferinţă de presă în care a prezentat declaraţia de sprijinire a ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi intitulată "Sistemul de sănătate trebuie scos din minciună".

"Niciun sistem de sănătate public din lume nu îşi permite să asigure servicii medicale gratuite pentru toţi cetăţenii, de la o simplă injecţie până la transplantul de organe", a arătat parlamentarul bihorean în declaraţia susţinută în plenul Senatului, de unde a cerut "să transmitem oamenilor adevărul, chiar dacă măsurile necesare pentru a scoate sistemul de sănătate din minciună sunt nepopulare".

Concret, Boeriu a afirmat că apreciază introducerea coplăţii, nu atât pentru faptul că încasările care vor fi realizate de spitale în acest fel le vor majora spectaculos bugetele, ci pentru că este un prim pas în conştientizarea cetăţenilor că "sănătatea costă".

Un următor pas, a spus senatorul liberal, trebuie să fie configurarea unui pachet minimal de servicii medicale, astfel încât cetăţenii să ştie care servicii medicale le sunt decontate de CAS şi pentru care servicii va trebui să contribuie financiar, "prin alte forme de asigurare".

"Dacă nu s-ar proceda aşa, sistemul ar rămâne în continuare mincinos, inechitabil, clientelar şi veşnic furnizor de nemulţumiri", a spus senatorul PNL Valeriu Boeriu.