Într-o scrisoare deschisă pe care şi-o asumă ca din partea "unui senator cinstit", fostul liberal bihorean Cristian Bodea, exclus din PNL şi devenit luna trecută vicepreşedinte al PER, îl critică pe ambasadorul SUA "în ţara lui" că sprijină instituţii precum cele ale Justiţiei chiar dacă reprezentanţii lor, care acum fac "măcel în Parlament", au fost vreme îndelungată complicii politicienilor hoţi.

"Că DNA face macel în Parlament este un lucru bun, că sprijiniţi Justiţia este un fapt de apreciat, dar aveţi idee de ce în Romania se ia în continuare şpagă, se "aranjează" licitaţii şi se fură dealuri de lemne? Şi, de ce, cei plătiţi să oprească acest jaf dau din umeri şi... îşi iau şpaga liniştiţi? Nu aveţi, bănuiesc...", începe – blând – scrisoarea lui Cristian Bodea, care îi acuză implicit pe procurorii anticorupţie că, în continuare, există corupţi.

"Vă luminez eu!", răspunde tot Bodea, continuând cu ideea că reprezentanţii justiţiei au participat, prin complicitate, la furtul generalizat: "Corupţia şi hoţia nu puteau ajunge la nivelul acesta dacă poliţiştii, procurorii şi judecătorii îşi făceau treaba şi îi opreau pe politicieni de la început. Dar, şi Justiţia, şi Poliţia, şi Serviciile le-au fost complici timp de 26 de ani. Au furat toţi, împreună, acesta e Adevărul!".

Bodea îl întreabă retoric pe ambasadorul SUA dacă în aceste condiţii i se pare normal că "iubitul dvs partener, preşedintele Iohannis, "face" Justiţie, Poliţie şi Securitate cu aceeaşi  (sic! – n.r.) oameni care au fost ieri parte la hoţie cu cei pe care azi îi încătuşează" şi, de asemenea, dacă "ne garantaţi dvs că dacă dna Kovesi arestează toţi politicienii, cei din sistemul de Justiţie nu vor mai lua şpagă, ca să nu îi vadă pe unii sau să îi scape pe alţii".

Fostul liberal convertit la ecologism îl întreabă, tot retoric, pe diplomatul american dacă vrea să afle "de ce nu se va opri corupţia în Romania", şi tot el răspunde: "Pentru că nu se face ordine aşa cum trebuie în TOT sistemul de Stat", "pentru ca toate instituţiile acestea, care erau plătite să ne păzească în ultimii 26 de ani, trebuie ele, mai întâi, să îşi admită greşelile şi, mai ales, corupţii", dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Bodea susţine că prin "marele spectacol cu şpăgarii din politic", în realitate SRI, Poliţia, DNA, DIICOT, "întreaga Justiţie, îşi acoperă, asemeni doctorilor, malpraxis-ul", deoarece aceste instituţii au fost plătite "să oprească hoţii", însă "s-au îmbătat şi îmbuibat cu ei", iar în prezent "fac doar Justiţie politică".

Ca "dovezi" ale corupţiei generalizate de la vârful tuturor instituţiilor de aplicare a legii, ex-liberalul invocă tot felul de cazuri mai mult sau mai puţin cunoscute ori reale, precum "poliţiştii care au "mutat" trecerea de pietoni peste noapte, ca să iasa victima de vin", "alcoolemia luată dupa 2 zile, ca să fie protejat fiul unui "şef" local", "bietul poliţist pus de şefi să mănânce Procesul Verbal întocmit cui nu avea "voie", "procurorul care a pus un escroc dovedit să declare că 18 afaceristi au făcut evaziune pe facturile lui, deşi respectivii habar nu aveau că sunt false", "faptul că nu îi anchetează nimeni pe directorii de spitale care au primit ordin să lucreze cu Hexifarma, firma acoperită a unuia dintre Servicii".

Bodea susţine în finalul scrisorii deschise că, de fapt, "nu e nevoie de dovezi", deoarece "romanii ştiu multe astfel de cazuri, le trăiesc, le păţesc, zi de zi" şi, ca atare, "nu prea au nevoie să li se arate care-s hoţii, care-s vardiştii, că îi văd ei prea bine" şi îi reproşează ambasadorului SUA că în pofida acestor dovezi "ţineţi să ne spuneţi că DNA face totul bine, că romanii nu ştiu să voteze şi că solutia perfectă pentru noi este omul care predică "Mein Party, Mein Reich!", întrebându-l la fel de retoric pe diplomat dacă este "dispus să ne garantaţi şi că şpăgarii din Justiţie, Poliţie şi Servicii s-au calugărit şi şi-au dat vilele la săraci".

Scrisori deschise cu acelaşi mesaj, împotriva anticorupţiei, şi aproape în aceiaşi termeni, i-a adresat ambasadorului SUA, recent, şi fostul premier Adrian Năstase, condamnat de două ori pentru fapte de corupţie.