Senatorul bihorean Cristian Bodea susţine că principiul din Constituţie conform căruia nimeni nu este mai presus de lege nu se aplică în România „tocmai acolo unde litera ei ar trebui să fie sacră: în Justiţie”, astfel că atunci „când un cetăţean fură o găină este pedepsit dublu, plăteşte găina şi face închisoare”, dar „când un magistrat greşeşte, nu păţeşte mai nimic”, deoarece statul plăteşte în locul lui, iar magistratul rămâne pe poziţia sa, chiar dacă „perpetuează în greşeli, din neglijenţă sau din interes”.

Printr-un comunicat emis marţi, Bodea aminteşte că „erorile judiciare sunt suportate de stat”, la fel ca şi „reaua credinţă” şi „neglijenţele repetate” ale magistraţilor, motiv pentru care a depus la Parlament o iniţiativă pentru modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.

Potrivit comunicatului lui Bodea, iniţiativa legislativă prevede ca statul să fie obligat să plătească în termen de trei luni despăgubirile către justiţiabilii care au fost victimele erorilor magistraţilor, ulterior, în termen de 30 de zile, autorităţiile fiind obligate „să demareze procedura de recuperare a banilor de la magistratul care s-a făcut vinovat de decizia ilegală”. Termenul de prescriere a dreptului la acţiune al justiţiabilului nedreptăţit de magistraţi ar fi de 10 ani, iar magistraţii „care persistă în erori” ar urma să fie excluşi din profesie.

În prezent, magistraţii sunt inamovibili, răspunzând doar în faţa legii, ceea ce înseamnă că pot fi urmăriţi penal, inculpaţi, judecaţi şi condamnaţi doar dacă se demonstrează că au încălcat legile penale în exercitarea funcţiilor.

Bodea spune că „liniştea şi stabilitatea magistraţilor sunt un deziderat necesar, dar asta nu trebuie să îi facă „untouchable” (n.r. – de neatins) în faţa legii pe care tocmai ei trebuie să o exemplifice primii”.