Senator şi decan al Facultăţii de Medicină din Oradea, Florian Bodog a depus, săptămâna aceasta, la Parlament un proiect de lege pentru organizarea organizaţiilor cooperatiste şcolare, care pot fi structurate ca asociaţii care să desfăşoare activităţi în scopul întrajutorării membrilor acestora.

"Iniţiativa mea porneşte de la câteva probleme serioase ale societăţii noastre. La ora actuală, foarte multe persoane cu vârste între 15 şi 24 de ani abandonează instituţiile de învăţământ şi formare fără a fi obţinut o calificare, iar şomajul în rândul tinerilor atinge cote alarmante. În acest context, stabilirea unor legături timpurii între educaţie şi piaţa forţei de muncă este esenţială pentru familiarizarea tinerilor cu mediul de muncă. O importanţă deosebită pot avea locurile de muncă cu caracter temporar, pe care tinerii pot să le aibă în timpul frecventării cursurilor de învăţământ. Acestea pot reprezenta o experienţă valoroasă, care să le permită dobândirea de competenţe şi le facilitează o mai bună inserţie pe piaţa muncii. Mai mult, tinerii pot să dezvolte valori precum înţelegerea reciprocă, dialogul şi solidaritatea, iar recunoaşterea competenţelor dobândite contribuie la facilitarea tranziţiei de la educaţie la ocuparea unui loc de muncă", arată senatorul Florian Bodog în expunerea sa de motive.

Obiectivele cooperaţiilor şcolare vor fi crearea unor oportunităţi pentru ocuparea locurilor de muncă de către tineri şi îmbunătăţirea inserţiei sociale a acestora.

Conform proiectului de lege, înfiinţarea societăţilor cooperatiste şcolare se va face în condiţiile Legii 5/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, de către unităţi de învăţământ preuniversitar sau universitar, de către elevi, studenţi sau părinţi ai acestora, iar cooperaţiile şcolare ar urma să fie tratate ca agenţi de muncă temporară, scutiţi de constituirea garanţiei financiare prevăzută acum de lege.

Cooperaţiile şcolare ar urma să aibă, dacă proiectul va fi adoptat, de multe alte facitiăţi: elevii şi studenţii vor putea încheia contracte de muncă pe perioadă determinată, organizaţiile vor fi scutite de la plata contribuţiilor de asigurări sociale, perioada de muncă a elevilor şi studenţilor va fi luată în calcul pentru stabilirea vechimii în muncă şi a pensiilor, şi - în fine - cooperaţiile vor fi scutite de plata impozitului pe profit până la nivelul a 10.000 de euro pe an.