Senatorul PSD Bihor Ioan Mang a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că cere actualului Guvern Ungureanu să suspende aplicarea în acest an a prevederii din Legea Educaţiei potrivit căreia se instituie aşa-numita clasă zero, intermediară între grupa mare de la grădiniţă şi clasa I de la şcoala primară.

Motivul principal invocat de Mang este haosul generat în sistem de fostul ministru Funeriu, ceea ce - potrivit spuselor senatorului - este "încă o dovadă, deşi nu mai era nevoie, că Legea Educaţiei este proastă, făcută în grabă, şi păguboasă pentru învăţământ".

"Se uită complet că orice părinte are dreptul de a-şi duce copilul la orice şcoală doreşte, iar testările psihologice care se fac acum copiilor sub 7 ani sunt o traumă şi o cheltuială inutilă. Acum 20-30 de ani mergeau direct în clasa I toţi copiii care împlineau 6 ani, fără să fie testaţi psihologic, şi nu cred că am înnebunit noi, românii, de atunci", a spus Mang.

De asemenea, liderul social-democrat a afirmat că în prezent asistăm la "o nebunie", în condiţiile în care "părinţii aleargă la Evidenţa Populaţiei pentru a-şi schimba domiciliul, fiindcă s-a instituit obligaţia de a-şi înscrie părinţii la şcoala de proximitate", nimeni neputându-le garanta că în etapele ulterioare de înscriere vor mai exista locuri în şcolile pe care, de fapt, le preferă.

Povară pentru primării

În plus, senatorul a criticat şi faptul că "nu se ştie nici acum cine va dota sălile de clasă, Ministerul spunând pe de o parte că are bani, dar pe de alta cerând ca directorii de şcoli şi administraţiile locale să asigure tot ce e necesar", precum şi faptul că "nimeni nu ştie cine va preda acestor copii şi ce anume, căci lipseşte orice idee despre cum va fi programa şcolară la clasa pregătitoare".

De asemenea, liderul PSD Bihor a susţinut că nu este normal ca Guvernul, prin Minister, să impună noi obligaţii administraţiilor locale, dar deciziile privind organizarea unităţilor şcolare să se ia tot în sistem centralizat, la nivelul executivului.

În concluzie, Mang a afirmat că aşa-numita clasă pregătitoare trebuie să revină la vechea formă, de grupă pregătitoare inclusă în grădiniţe, cum a fost până acum.