Doi iepuri dintr-un foc

Senatorul Ioan Mang a afirmat, vineri, că în comisia pentru învăţământ a camerei superioare a Parlamentului, unde de mai multe luni se dezbate proiectul noii legi a educaţiei, PSD se opune unor prevederi în urma cărora ar urma ca bazele de sport şi taberele pentru elevi din întreaga ţară să fie înstrăinate, pe bani mărunţi, în favoarea unor grupuri de interese din cercurile puterii.

Teoretic, a explicat Mang, aceste facilităţi, administrate de structurile Ministerului Educaţiei, ar urma să fie concesionate, dar fiind vorba de perioade mari de timp, adică pe 49 şi 99 de ani, practic operaţiunea ar fi "o vânzare pe gratis". Motivul unor asemenea concesiuni, a adăugat Mang, ar fi că Ministerul nu are fonduri pentru întreţinerea şi reabilitarea lor.

Dar, crede PSD-istul, soluţia corectă în acest caz ar fi redistribuirea bugetelor, de la Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea, către cel al Educaţiei. În loc să se întâmple aşa, a mai spus Mang, Ministerul "sparge" banii pentru obiective care în mod normal ar trebui să coste mult mai puţin.

Senatorul Ioan Mang a dat şi un exemplu: "Consilierii noştri locali din Nucet mi-au spus că Ministerul Dezvoltării a alocat 800.000 de euro pentru repararea Casei de Cultură, ceea ce este o sumă enormă!".

Funeriu, mincinos şi incompetent

Revenind la prima ţintă a criticilor sale, ministrul Daniel Funeriu, liderul PSD Bihor a afirmat că acesta este "un mincinos". Mang a spus că ministrul a tăiat fondurile celor trei academii (Academia Română, Academia Tehnică şi Academia de Ştiinţe) argumentând că în acest fel face o economie de 10 milioane de lei, în condiţiile în care - în realitate - economia este de 2,8 milioane de lei pe an. Urmarea este că aceste trei instituţii reprezentative riscă să se închidă, pentru o economie derizorie, a concluzionat Mang.

Senatorul bihorean a arătat, de asemenea, că din cauza aceluiaşi Funeriu, acesta este primul an din ultimele două decenii când Ministerul Educaţiei nu a încheiat cu universităţile din ţară contracte instituţionale de finanţare, operaţiune care trebuia făcută conform legii încă înaintea începerii anului calendaristic, adică în decembrie 2009 pentru anul financiar 2010. "Au trecut deja nouă luni din acest an şi ministrul nu a semnat aceste contracte", a acuzat Mang.