Până să candideze la Senat era etichetat "omul de casă" al preşedintelui PNL Bihor, Cornel Popa, căruia i-a servit 12 ani ca şef de cabinet parlamentar, iar anul trecut, câteva luni, ca director de cabinet la Consiliul Judeţean. Mai nou, însă, fiindcă îi critică pe miniştrii USL, Cristian Bodea a intrat în coliziune şi cu şeful de partid, nu doar cu liderul PSD Bihor, Ioan Mang.
Cu toate acestea, parlamentarul e convins că nu totdeauna "tăcerea e de aur", fiind dator să spună unde greşesc propriii colegi şi aliaţii, chiar cu preţul căderii în dizgraţie.
- Unii spun că vă luaţi de miniştri, mai ales de PSD-işti, din sete de imagine. Nu ar fi mai cuminte să vă ţineţi gura, cum fac aproape toţi parlamentarii USL?
- Când am acceptat să candidez, căci nu eu am cerut-o, am crezut că voi putea realiza mai mult pentru judeţ. Acum, întrucât critic Guvernul, sunt nevoit să tot explic că n-o fac ca să mă bag în seamă, fiindcă tot ce spun în interpelările adresate miniştrilor sunt probleme reale, pe care mi le ridică cetăţenii şi autorităţile locale. Nu eu inventez problemele, nu eu sunt de vină pentru ordonanţele cu care Guvernul dă peste cap Codul Fiscal, nu eu mă bâlbâi cu gazele de şist sau cu DN 76 Oradea-Beiuş, pe care dl Mang şi miniştrii PSD au promis că-l repară, nu eu am creat problemele cu arieratele primăriilor. Eu încerc să arăt Guvernului, pe care şi eu l-am votat, că există lucruri care nu funcţionează bine tocmai pentru a le îndrepta. Şi înainte, când l-am consiliat pe dl Popa, îi spuneam ce nu e bine, şi îmi zicea că-s Gică-contra. Şi nu atac musai PSD, eu critic şi miniştri ai PNL. E adevărat, un ziar poate titra că "Bodea l-a atacat pe cutare ministru PSD", dar eu mă aştept de la liderii PSD şi ai USL să citească dincolo de titlul unui ziar. Mai e o problemă: şi pe mine mă iau la rost oamenii pentru greşelile Guvernului. Aşa că nu doar liderii USL răspund în faţa electoratului.
Pupatul în fund şi democraţia
- De ce spuneţi că Victor Ponta repetă greşelile lui Emil Boc, că Guvernul lucrează dictatorial şi ignoră Parlamentul?
- Aşa cum până anul trecut a existat o "democraţie prezidenţială", acum avem o "democraţie guvernamentală", pentru că Guvernul tratează Parlamentul ca pe o maşină de spălat ordonanţele lui de urgenţă.
- Aţi spus "eu nu pup în fund niciun ministru pentru bani". Alegătorii vor zice că sunteţi doar bun de gură...
- Dacă un ministru alocă bani numai pupat în fund, dacă eu nu pot să-i spun dlui Chiţoiu sau dlui Dragnea că ceva din ce fac ei nu e bine, înseamnă că avem o problemă cu democraţia. Pe de altă parte, nu eu am datoria să asigur fonduri de la ministere, ci liderii USL, care conduc şi judeţul. Imaginaţi-vă ce nebunie ar fi să cer eu bani pentru Aleşd-Beiuş, Boeriu pentru Salonta sau Cupşa pentru Oradea. Dacă dl Mang şi dl Popa, ca şefi ai USL şi ai CJ, sunt în poziţia de a putea aduce fonduri, şi sunt competenţi în acest sens, nu văd de ce le-aş dubla eu munca.
- La alegeri aţi obţinut cele mai multe voturi (63%) dintre toţi candidaţii din Bihor. A fost merit personal sau zestrea pregătită de şeful de partid, Cornel Popa?
- Eu nu mă îmbăt cu apă rece, ştiu că scorul mare se datorează muncii dlui Popa şi colegilor din teritoriu, căci dacă aceştia nu mobilizează electoratul poate fi un candidat oricât de deştept, că tot nu primeşte voturi. Dar, odată ales, parlamentarul trebuie să-şi reprezinte şi colegii care şi-au pus obrazul pentru el, şi interesele alegătorilor care şi-au pus încrederea în el. E adevărat, dl Popa m-a propus să candidez şi Crin Antonescu a semnat lista cu candidaţii, dar şi eu vreau să-mi fac datoria faţă de cei care m-au votat. Ar fi şi în interesul partidului şi al lui Crin, căci la anul, când vor fi alegeri prezidenţiale, cum aş putea să cer voturi pentru el fără să dovedim că am încercat să facem ceva pentru oameni? De aceea atrag atenţia şi colegilor: ca să putem îndrepta greşelile în timp util şi ca să nu creadă oamenii că nu ne pasă de ei.
- De ce nu aţi vrut alianţă cu UDMR la guvernare?
- Când ai 70% în Parlament, nu mai ai nevoie şi de alţi aliaţi. Pe de altă parte, nu cred că UDMR trebuie să fie permanent la putere. Ah, că dl Ponta are nişte socoteli cu UDMR, asta nu face decât să alimenteze suspiciunile că doreşte ca după adoptarea noii Constituţii să ne debarce pentru a aduce UDMR la guvernare.
Există suspiciuni că vom fi debarcaţi
- Câtă încredere aveţi în PSD?
- Nefiind un fanatic, nu urăsc niciun partid, deci nici PSD. Între noi şi PSD e o relaţie bazată pe interesul de a guverna, dar există şi suspiciuni din partea noastră că vom fi debarcaţi de la guvernare. Nici nu-i condamn pe cei de la PSD că vor să deţină singuri controlul. Nu ei au descoperit că poţi să ţii alături un partener o vreme, să te foloseşti de el, să împarţi responsabilitatea măsurilor dureroase, pentru ca apoi să culegi singur roadele. Asta se întâmplă în multe alte ţări, nu e politica românească mai murdară ca altele, atât doar că noi ne ţigănim mai mult la televizor.
- Dar în Bihor nici PNL nu pare un aliat fair-play. Cu dvs. şef de cabinet al preşedintelui CJ, vicepreşedinţii Ioan Mang şi Alexandru Kiss nu au primit atribuţii de conducere.
- Nu directorul de cabinet al preşedintelui dă atribuţii vicepreşedinţilor. A fost opţiunea dlui Popa, întrebaţi-l pe dumnealui dacă vreţi să aflaţi de ce.
- CJ funcţionează lent şi pe alocuri ciudat. De pildă, succesorul dvs., Horia Carţiş, e acuzat că a dat un contract firmei la care a fost angajat. Vi se pare normal?
- Nu cunosc contractul de consultanţă pentru strategia judeţului, din nou trebuie să-l întrebaţi pe dl Popa. Dar am înţeles că s-au respectat toate procedurile, a fost licitaţie, au fost contestaţii, s-au judecat, iar în final decizia a fost considerată legală.
- Ce trecut profesional vă îndreptăţeşte să emiteţi păreri critice despre alţii?
- Am fost jurnalist, am fost economist, am lucrat în marketing, l-am consiliat pe dl Popa şi am muncit la organizarea PNL Bihor nu puţini ani. Dar în acest moment sunt senator, iar un parlamentar e reprezentantul celor care l-au ales. Deci nu vorbesc în nume propriu, ci transmit problemele cetăţenilor, autorităţilor locale, specialiştilor şi întreprinzătorilor din diverse domenii. Pentru asta nu trebuie să fii inginer chimist, avocat, geolog sau fost primar. Rolul parlamentarului, dincolo de a vota legi, e şi să fie portavocea oamenilor. Iar eu chiar de la dl Popa am învăţat să-mi iau rolul în serios, pentru că şi dumnealui a fost purtătorul de cuvânt al cetăţenilor.
Decizia regionalizării a fost deja luată
- De ce menţine USL măsurile PDL de blocare a angajărilor în sistemul bugetar sau apetitul pentru exploatarea gazelor de şist?
- L-am întrebat pe dl Ponta şi mi s-a spus că nu sunt bani pentru deblocarea posturilor decât în sănătate. În privinţa gazelor de şist, nu sunt împotriva exploatării, dacă se poate face în condiţii de siguranţă, şi de aceea am vrut, împreună cu dl Boeriu, o lege specială în acest sens. Ar fi o prostie să nu profităm de resurse dacă ele pot fi valorificate. Dar repet, numai în condiţii de siguranţă.
- De ce USL pregăteşte regionalizarea în secret?
- Nu USL acţionează în secret, ci vicepremierul Liviu Dragnea. De altfel, cred că decizia regionalizării, care mie nu mi-e clar de ce se face, a şi fost deja luată acolo sus. Pe ce mă bazez? Proiectul de restructurare a CAS prevede structuri regionale, reforma fiscală la fel...
- Şi e normal să nu fie întrebaţi nici cetăţenii, nici autorităţile locale, nici parlamentarii? Veţi vota asemenea regionalizare?
- Voi vota cum trebuie. Dacă USL îşi va asuma proiectul, eu nu am cum să-l împiedic.
- Veţi merge aşa, ca într-o turmă de oi?
- Păi, când faci o democraţie guvernamentală, parlamentarii devin o turmă de oi.
- Şi "oaia" Bodea se va duce în direcţia indicată de "ciobanii" Ponta şi Antonescu?
- Votul meu împotrivă nici nu ar conta, aşa că voi vota cum mi se va cere, dar ei vor suporta consecinţele.
- Păi nu, le veţi suporta şi dvs.
- Le voi suporta, că n-am ce face. Dar degeaba votez eu contra, că toţi vor respecta disciplina de partid.
Dacă o să mă excludă din partid, e decizia dlui Popa
- Din cauza criticilor dvs. la adresa miniştrilor aţi fost avertizat de preşedintele PNL, Crin Antonescu, să vă "potoliţi". Veţi asculta ordinul?
- N-am fost avertizat, ci mi s-a atras atenţia că nu e normal ca un parlamentar al puterii să depună moţiune de cenzură împotriva Guvernului, în contextul în care eu spusesem că aş face o moţiune împotriva ministrului Rovana Plumb din cauza timbrului de mediu şi a lipsei de transparenţă în problema gazelor de şist. Dar la Bucureşti nu mi-a spus nimeni să mă potolesc. În Bihor mi s-a spus.
- Cine?
- N-aş vrea să spun.
- Oricum era întrebarea următoare: aţi fost mustrat de Cornel Popa?
- (după o pauză) Da.
- Şi dacă o să vă excludă din partid?
- E decizia dumnealui.
- În aproape toate demersurile v-aţi asociat cu senatorul Valeriu Boeriu. De ce doar dvs. sunteţi urecheat, iar acesta nu?
- Cu dl Boeriu colaborez încă din 2001, când era consilier judeţean şi vicepreşedinte al PNL Bihor, iar dl Popa era deputat. Am lucrat foarte bine la organizare. Pe el nu-l trage de urechi nimeni pentru că, în timp ce eu sunt mai radical, dumnealui e mai glumeţ.
- Fiind purtătorul de cuvânt al PNL Bihor, credeţi că mai sunteţi reprezentativ?
- Nu mai sunt purtător de cuvânt. La ultima şedinţă a Biroului Permanent dl Popa ne-a informat că îşi face echipă de comunicare, în care nu am fost chemat, deci nu mai am atribuţii în acest sens.
Şi despre Năstase se zicea că e homosexual...
- Vă place compania unor colegi ca Fenechiu, Chiuariu ori Chiţoiu?
- Nu e datoria mea să-mi judec colegii, nici nu îi aleg eu. Ce treabă am avut eu, de pildă, cu intrarea lui Becali în PNL? Eu am fost desemnat candidat de colegii de aici şi votat de alegători din Bihor, şi nu mă interesează ce fac cei din altă parte.
- Dar tovărăşia unora ca Sorin Frunzăverde ori Mihai Stânişoară, refugiaţi la PNL după lungi cariere în PDL, vă place?
- Eu nu-i cunosc, dar nu m-aş mai grăbi, cum făceam odată, să judec oamenii după trecutul lor. Oamenii se mai schimbă. Dacă vă referiţi la traseism, da, sunt de acord ca un politician care trece dintr-un partid în altul să piardă funcţia câştigată de la partidul din care a plecat. În rest, însă, nu poţi interzice nimănui să renunţe la un partid când nu mai vrea să rămână.
- Are şanse Crin Antonescu să devină preşedintele României în 2016?
- Eu sper că da. Consider că e potrivit pentru funcţia aceasta.
- Dar se spune că e somnoros, leneş, superficial...
- Şi despre Năstase se zicea că e homosexual, despre Văcăroiu că era beţiv. Asemenea legende trebuie să vedeţi şi cine le lansează, şi cu ce interese...
- Când mergeţi în colegiu, ce le răspundeţi oamenilor care vă reproşează că USL nu se ţine de promisiuni?
- Iau act de problemele pe care mi le ridică şi le promit că le transmit mai departe, ceea ce şi fac, cerând să fie rezolvate. Dar le mai spun că ne-au ales pe 4 ani şi că nu ne-am angajat niciodată că vom face minuni sau că într-un an vom schimba totul.
CINE ŞI CUM
Caracterizări în trei cuvinte
Octavian Bot, deputat de Bucureşti - un infatuat
Crin Antonescu, preşedintele PNL - perfect ca preşedinte de ţară
Cornel Popa, preşedintele PNL Bihor - sufletist şi bun bihorean
Victor Ponta, preşedintele PSD, premier - ambiţios şi abil
Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor - politician priceput