Protest, nu grevă

Liderul social-democraţilor bihoreni, Ioan Mang, a explicat că USL a blocat activitatea Parlamentului deoarece în acest fel vrea să realizeze ceea ce îşi doresc şi protestatarii din întreaga ţară: provocarea alegerilor anticipate. De asemenea, el a explicat că absenţa deputaţilor şi senatorilor opoziţiei de la şedinţele în comisii şi în plen ale Parlamentului nu înseamnă grevă, ci este doar un protest politic, printre ultimele pe care USL le mai are la îndemână.

"Absenţa noastră de la lucrările în comisii şi în plen nu este o grevă, deoarece noi nu suntem angajaţi, nu avem contracte de muncă, ci mandate de reprezentare a unor cetăţeni. Ca urmare, nu este vorba despre un conflict de muncă, deşi puterea ne îndeamnă la muncă, ci despre o formă de luptă politică legală, cauzată în principal de faptul că puterea a uitat să poarte un dialog cu opoziţia, ca şi cum partidele din opoziţie nu ar reprezenta tot cetăţeni români", a spus Mang, adăugând că blocarea activităţii Guvernului este un lucru benefic, dat fiind faptul că aceasta se soldează cu abuzuri dăunătoare pentru societate.

Boc, bătut cu propriile-i cuvinte

Mang a surprins jurnaliştii citând un fragment dintr-o declaraţie politică făcută în 2003 de către Emil Boc, pe atunci deputat, care scoate în evidenţă caracterul abuziv al activităţii actualului premier.

"Astăzi asistăm la o sfidare fără precedent a Parlamentului. Sustragerea de la dezbaterea parlamentară a celor mai importante legi dovedeşte că Parlamentul a fost transformat într-o anexă a Guvernului", spunea deputatul Boc în 2003, criticând practica Guvernului condus pe atunci de Adrian Năstase.

"Ceea ce face acum Emil Boc este mult peste ceea ce dânsul critica în urmă cu opt ani, şi sperăm ca prin acţiunea noastră de protest să realizăm ceea ce doresc şi cetăţenii: alegeri anticipate", a comentat Mang.

Anul "porţilor deschise"

Întrebat de BIHOREANUL cum se împacă faptul că pentru blocarea puterii opoziţia s-a folosit de demisia senatorului PDL Mircea Banias, primit în PC, şi cum poate explica alegătorilor faptul că USL acceptă în rândurile sale traseişti, preşedintele PSD Bihor a dat un răspuns surprinzător prin francheţe.

"După ce vom ajunge la putere, vom modifica actuala Constituţie pentru a interzice traseismul politic. Dar până atunci, sigur, toţi parlamentarii nemulţumiţi de la PDL sunt bineveniţi în opoziţie", a spus Ioan Mang.

Senatorul a precizat, totuşi, că opoziţia nu îşi va selecta candidaţi din rândul traseiştilor şi nici din rândul persoanelor susceptibile să "defecteze" în alte partide. "Pentru alegeri vom promova oameni care au dovedit că au fost alături de noi şi că şi-au făcut datoria, vom evita să primim oameni care vin doar ca să candideze şi să ocupe o funcţie", a spus Mang.