Senatorul UDMR Rozalia Biro şi-a făcut botezul focului în Parlament. Udemerista a adresat marţea trecută o interpelare ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în care a solicitat o informare în scris cu privire la situaţia policlinicilor cu plată. Ministerul le solicită acestora plata retroactivă, pe anii 2011 şi 2012, a unui procent de 6% din veniturile realizate. La nivelul întregii ţări suma revendicată se ridică la circa 650.000 lei.

"Decizia pune în imposibilitate de funcţionare puţinele policlinci cu plată care au mai rămas. Acestea funcţionează, oricum, în condiţii grele. Sunt luni în care medicii au primit jumătate din salariu sau nu chiar nu au primit salariu deloc ca să poată plăti taxele", a declarat Rozalia Biro, joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Plata procentului de 6% către Ministerul Sănătăţii a fost impusă în 1991 prin HG 532, sumele colectate urmând să fie folosite pentru retehnologizare. Biro a spus că ministerul nu mai încasat aceste sume din 2009, când a căzut la înţelegere cu policlinicile cu plată prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică. Acest lucru a fost însă reclamat în urma unui control făcut anul trecut de Curtea de Conturi fapt pentru care ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a ordonat încasarea retroactivă a sumelor aferente ultimilor doi ani. Acest lucru a stârnit indignarea senatoarei.

"Domnul ministru consideră etic ca Ministerul Sănătăţii, după ce din noiembrie 1999 nu a solicitat acest procent din încasări, şi nici în bugetul propriu nu se regăseşte ca sursă de venit, să ceară retroactiv plata a 6%?", a întrebat senatoarea.

Biro a spus că pentru Policlinica cu Plată din Oradea, situată în strada George Enescu, plata retroactivă a acestor sume ar fi o sarcină dificilă. "Pentru ei este o problemă majoră. Sumele care li se cer reprezintă tot venitul pe două luni, deci nu ar avea din ce acoperi nici salarii, nici costuri de regie, nici taxe, nimic!", a spus udemersita.

Rozalia Biro a mai promis că săptămâna viitoare va depune în o nouă interpelare prin care va cere Ministerului Sănătăţii să prezinte o strategie privind integrarea în societate a persoanelor cu autism. Senatoarea a spus că deşi Legea 151 privind serviciile integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu autism a fost adoptată încă din 2010 normele de aplicare a acesteia nu au mai fost publicate nici până astăzi făcând normativul inaplicabil.