Senatorul UDMR Rozalia Biro a prezentat, joi, într-o conferinţă de presă, observaţiile asupra modificărilor aduse proiectului de lege privind subvenţionarea din fonduri publice a serviciilor sociale acordate de asociaţii, fundaţii şi cultele recunoscute de lege, afirmând că modificările vechiului act normativ din acest domeniu vor dăuna atât organizaţiilor care oferă servicii sociale, cât şi persoanelor asistate.

Potrivit Rozaliei Biro, membră în Comisia pentru drepturile omului din Senat, singurul lucru bun adus de proiect este introducerea cultelor în lista prestatorilor de servicii sociale, restul prevederilor fiind "încâlcite, complicate şi pline de îngrădiri", adică "o catastrofă!".

Bani pe alese

Fosta viceprimăriţă a Oradiei a criticat faptul că proiectul de lege nu asigură o metodologie unitară de selecţie a prestatorilor de servicii sociale, limitează cuantumul fondurilor publice care pot fi acordate, precum şi destinaţia acestora. "Proiectul nu prevede obligativitatea finanţării organizaţiilor în condiţiile în care nici statul şi nici administraţiile locale nu au capacitatea să acopere nevoile persoanelor asistate. În plus, prevede că fondurile publice pot fi alocate doar pentru salarii şi cheltuieli curente de funcţionare. În mod normal şi logic, destinaţia sumelor ar trebui să fie pentru serviciile sociale acordate şi să laşi organizaţia să se gospodărească", a explicat Biro.

Pe de altă parte, a spus aceasta, actul normativ prevede că vor putea fi finanţaţi din bugetul de stat furnizorii care înfiinţează şi/sau asigură servicii sociale în comunităţile rurale ori cei aflaţi în primii trei ani de funcţionare, dacă sunt înfiinţaţi în comunităţi în care aceste servicii nu există şi dacă sunt necesare nevoilor membrilor comunităţii respective.

"Altfel spus, furnizorii de servicii sociale care au mai mult de trei ani de activitate nu mai pot beneficia de fonduri publice. Adică statul nu se poate îngriji de bătrâni şi bolnavi, dar vrea să pună lacăt pe organizaţiile care au experienţă în acest domeniu", spune Biro.

În dezbatere

Împreună cu reprezentaţii Confederaţiei Caritas România, parlamentarul UDMR a pregătit câteva amendamente la viitoarea lege, lista de propuneri urmând să fie completată în următoarele zile cu amendamentele organizaţiilor caritabile din Bihor.

"În următoarele zile voi organiza dezbateri pe această temă şi la Oradea, urmând ca la finalul întâlnirilor să înaintez amendamentele la proiect", a explicat Biro.
Până acum, schimbările propuse de ONG-uri vizează printre altele introducerea în proiectul de lege a obligativităţii finanţării din fonduri publice a furnizorilor de servicii sociale privaţi, uniformizarea criteriilor de selecţie şi eliminarea din actul normativ a prevederilor care limitează cuantumul fondurilor şi destinaţia acestora.

"Noi am propus ca finanţarea prestatorilor să se facă în funcţie de nevoile sociale identificate la nivel local şi nivelul fondurilor să fie de minim 60% din costul mediu pe beneficiar, precum şi introducerea în rândul organizaţiilor care pot beneficia de fonduri a celor care furnizează servicii sociale în comunităţile urbane cu mai puţin de 10.000 de locuitori", a explicat Biro.

În prezent, ONG-urile caritabile care vor finanţare publică sunt obligate să parcurgă o procedură de acreditare, lista furnizorilor privaţi de servicii sociale având 2.681 de asociaţii, fundaţii şi unităţi înfiinţate de culte. Dintre acestea, în perioada 1998-2011 au beneficiat de subvenţii de la bugetul de stat doar 90 de asociaţii şi fundaţii care au acordat anual servicii sociale pentru aproximativ 10.000 de persoane.

În Oradea, anul trecut, au primit finanţare de la bugetul local 12 ONG-uri, valoarea fondurilor ridicându-se la 250.000 lei.