"Cele 29 de organizaţii judeţene de femei ale UDMR care funcţionează la nivel naţional au propus, iar parlamentarii UDMR au acceptat, o modificare a proiectului prin care Guvernul doreşte să schimbe Legea 263/2010 privind sistemul public de pensii în sensul egalizării vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi. Pe lângă schimbările propuse de Guvern, care vizează creşterea graduală a vârstei de pensionare şi stagiului complet de cotizare, până în 2030, UDMR doreşte ca din vârsta standard de pensionare a femeilor care cresc copii până la vârsta de 15 ani să se scadă câte un an pentru fiecare copil crescut, dacă au stagiul complet de cotizare", a spus senatorul Biro Rozalia într-o conferinţă de presă desfăşurată joi la Oradea.

Baiurile îmbătrânirii

Biro a afirmat că modificarea Legii 263/2010 a fost iniţiată de Guvern în scopul egalizării vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaţilor în contextul în care în întreaga Uniune Europeană criza financiară şi economică a determinat creşterea cheltuielilor în sistemele publice de pensii, pe fondul creşterii numărului pensionarilor şi a speranţei de viaţă.

"Banca Mondială a făcut o evaluare potrivit căreia în Uniunea Europeană vom simţi o scădere a numărului de contribuabili la sistemul pensiilor publice, cu 16%, în perioada 2010-2060 şi o creştere, concomitent, a numărului pensionarilor, cu 15%, ceea ce va face să se accentueze deficitul sistemelor de pensii până la 12% din Produsul Intern Brut al UE", a explicat senatorul UDMR, adăugând că "aceste cifre trebuie să determine măsuri care nu sunt nicidecum populare, între care cea mai importantă este creşterea vârstei de pensionare spre 65-70 de ani".

"În acest context, Guvernul face propunerea de modificare a Legii 263/2010 privind sistemul public de pensii, pentru creşterea treptată a vârstei de pensionare a femeilor, până în anul 2030, de la 59 la 65 de ani", a mai spus Biro.

Aceasta a afirmat că în România, în prezent, vârsta de pensionare a femeilor este de 59 de ani şi respectiv 65 de ani pentru bărbaţi, în timp ce stagiul complet de cotizare este de 28 ani şi va creşte anul viitor la 30 de ani, iar stagiul minim de cotizare va creşte, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, de la 13 la 15 ani în cursul anului viitor. "În Belgia, vârsta de pensionare este de 65 ani pentru femei şi pentru bărbaţi, stagiul de cotizare complet de 45 ani, iar cel minim de 30 ani. În Italia, femeile se pensionează la 60 ani şi bărbaţii la 65 ani, stagiul complet de cotizare este de 41 ani pentru femei şi 42 ani pentru bărbaţi, iar cel minim, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, este de 20 ani", a arătat senatorul UDMR.

Româncele, mai "uzate"

Cu toate acestea, motivând că "în Uniunea Europeană viaţa este mai liniştită şi mai calmă, în timp ce în România suntem mult mai agitaţi şi uzura oamenilor, fizică şi psihică, mult mai mare", senatorul UDMR a afirmat că "este nevoie şi de o facilitate pentru acele femei care cresc copii, deoarece astfel se stimulează natalitatea, deci creşterea numărului de contribuabili la sistemele publice de pensii, cât şi diminuarea muncii la negru, prin faptul că femeile vor avea interesul să aibă stagii complete de cotizare".

"Organizaţia de femeia a UDMR ţine cont de toate aceste lucruri, de recomandările Comisiei Europene şi de procesele incontestabile care au loc în Europa în ce priveşte îmbătrânirea populaţiei şi creşterea deficitelor de pensii, dar susţine această facilitate pentru femeile care cresc copii până la vârsta de 15 ani. Chiar dacă adoptarea acestei facilităţi va avea implicaţii financiare serioase, considerăm că ar fi o măsură echitabilă", a argumentat senatorul UDMR.

Potrivit Rozaliei Biro, atât proiectul Guvernului pentru modificarea Legii sistemului public de pensii, cât şi iniţiativa UDMR, vor ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor "probabil într-o săptămână sau două".