Procesul fostului ministru de Justiţie Rodica Stănoiu, în care aceasta contestă calitatea de colaborator al Securităţii, a fost amânat, miercuri, de Curtea de Apel Oradea, după ce reprezentantul CNSAS, consilierul juridic Mihai Ionescu, a semnalat magistraţilor existenţa unui document dubios trimis instanţei de Senatul României.

La cererea judecătorilor, Senatul a trimis pentru termenul de miercuri originalul declaraţiei de avere a Rodicăi Stănoiu din ianuarie 2006, care urma să fie folosit ca script de comparaţie în cadrul unei expertize grafologice.

Reprezentantul CNSAS a sesizat, însă, că documentul nu coincide cu copia comunicată anterior tot de Senat, în noiembrie 2010, scrisul de mână din cele două acte fiind diferit. Ionescu a şi anunţat judecătorii că CNSAS va face plângere penală pentru fals.

Ca urmare a acestui incident, instanţa a dispus trimiterea unei noi adrese către Senatul României, prin care să se ceară, până la termenul viitor, programat pe 25 februarie, trimiterea originalului copiei autentificate aflate la dosar.

Rodica Stănoiu nu a fost prezentă la termenul de miercuri al procesului.

După cum se ştie, în septembrie anul trecut, Curtea de Apel Oradea a încuviinţat cererea CNSAS de efectuare a unei noi expertize grafologice care să stabilească autenticitatea notelor informative către fosta Securitate semnate cu pseudonimul Sanda şi dacă acestea aparţin fostului ministru al Justiţiei Rodica Stănoiu, care neagă că ar fi scrisul ei.

Pe lângă dosarul întocmit în anii 80 pentru obţinerea paşaportului la fosta Direcţie a Paşapoartelor şi pus la dispoziţia experţilor grafologi de CNSAS, printre documentele acceptate de instanţă pentru expertizare se numără şi declaraţia de avere a lui Stănoiu, care acum se dovedeşte, la rândul ei, cam „neclară".