"Din cei 100 de membri ai Senatului Universităţii, reuniţi în şedinţa de luni, 18 ianuarie, doar 10 au votat propunerea pe care am făcut-o pentru comasarea a şase dintre facultăţile Universităţii", a declarat rectorul Cornel Antal, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate miercuri. "Este vorba despre revenirea la matcă, de fapt, a trei facultăţi care s-au desprins artificial de altele trei, încă din anii 90", a precizat Antal.

Conform propunerii rectorului, Facultatea de Muzică urma să fie re-înglobată în cadrul Facultăţii de Arte Vizuale, într-o singură facultate de arte, Facultatea de Textile şi Pielărie ar fi fost realipită Facultăţii de Mecanică, din care s-a desprins în urmă cu peste 10 ani, iar Facultatea de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării urma să revină fie în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice, fie în cel al Facultăţii de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale.

Rectorul Cornel Antal a precizat că reducerea numărului de facultăţi, care era o măsură de economisire a resurselor financiare şi umane ale Universităţii, a fost respinsă cu 90% din voturile membrilor Senatului: "În favoarea propunerii am votat doar noi, echipa de conducere (n.r. - adică rectorul, prorectorii şi secretarul ştiinţific), plus trei colegi de la facultăţi".

Rectorul a mai informat că, în schimb, conducerea colectivă a Universităţii a aprobat reducerea cu 17 a celor peste 100 de programe de studiu de la cele 18 facultăţi, "programe care nu mai aveau căutare pe piaţa muncii".

Cele 17 programe de studii desfiinţate începând din anul universitar viitor, 2010-2011, sunt: arte textile şi design textil, precum şi ceramică-metal-sticlă (de la Facultatea de Arte Vizuale), electromecanică (de la Facultatea de Inginerie Electronică şi Tehnologia Informaţiei), ingineria sudării, echipamente pentru agricultură şi industrie alimentară, mecanică fină şi nanotehnologie, utilaje petroliere şi petrochimie (toate din cadrul Facultăţii de Inginerie Managerială şi Tehnologică), istoria artei şi arheologie (de la Facultatea de Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale), biblioteconomie, limba şi literatura italiană, teologie baptistă didactică (din cadrul Facultăţii de Litere), fizică nanotehnologică (de la Facultatea de Ştiinţe) şi economia comerţului, turismului şi serviciilor (din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice), pedagogia învăţământului primar (de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane) şi, respectiv, artă sacră (din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă).

Rectorul Cornel Antal a spus că Universitatea Oradea a înştiinţat deja, cu privire la desfiinţarea acestor specializări, Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior.