Curtea de Apel Oradea a pronunţat, joi, verdictul final în dosarul cartelului de traficanţi de drogurii coordonaţi de interlopul orădean Alexandru Kopar.

Potrivit soluţiei publicate pe portalul instanţei, Curtea a majorat pedeapsa în cazul liderului grupării, Alexandru Kopar (foto), de la 7 ani și 4 luni de închisoare la 8 ani, 2 luni și 22 zile închisoare, şi a menţinut pedepsele pentru concubina sa, Kereszturi Erzsebet, de 3 ani, 10 luni și 20 zile de detenție, respectiv pentru Alexandru Varga, care are de executat 1 an, 7 luni și 10 zile de închisoare.

interlopul David BergherÎn cazul lui David Berger (foto), însă, completul de judecată a decis să reducă la 2 ani, 3 luni și 4 zile închisoare pedeapsa dispusă iniţial (3 ani și 154 zile).

Decizia pronunţată de Curtea de Apel Oradea este definitivă şi impune, totodată, ca din pedeapsa dispusă, celor 4 traficanţi de droguri să li se deducă perioada arestului preventiv şi a arestului la domiciliu, din 2 martie 2017 şi până la zi, ceea ce înseamnă că, în cazul lui Varga, de pildă, pedeapsa e aproape executată.

După cum BIHOREANUL a mai scris, dosarul "cartelului Kopar" a fost trimis în faţa instanţei de procurorii DIICOT Oradea, care au cercetat în total 15 persoane, acuzate că au aprovizionat cu droguri cel puţin 70 de consumatori de stupefiante.

Dealerii au fost dovediți într-o anchetă întinsă pe mai bine de un an, timp în care colaboratori și investigatori sub acoperire, infiltraţi între membrii grupării în calitate de consumatori, i-au ajutat pe anchetatori să-i identifice pe dealeri şi pe clienţi, reuşind să-i ducă de nas pe traficanţi atât de bine încât în mai puţin de un an au realizat 49 de tranzacţii fără să se trădeze.

În urma operaţiunii s-au găsit şi confiscat 205 pastile ecstasy (MDMA), 620 grame de cannabis, 1.880 grame de materie vegetală cu efect psihoactiv şi 27 de pliculeţe cu diverse produse ce conţin substanţe de tip etnobotanic. 

Pe 26 aprilie anul trecut, procurorii DIICOT Oradea au dispus trimiterea în judecată a celor patru traficanți de droguri, considerați coordonatorii grupării, față de dealerii lor ancheta fiind disjunsă.

După un an de dezbateri, pe 25 aprilie, Tribunalul Bihor a pus punct procesului. Instanța a dispus, între altele, și confiscarea de la cei patru inculpați a sumelor pe care le-au câștigat în urma vânzărilor de droguri și etnobotanice. Este vorba despre 1.425 lei în cazul lui Kopar, 1.025 lei în cazul lui Kereszturi, 23.155 lei de la Varga și 4.090 lei de la Berger. De asemenea, cei patru trebuie să returneze și banii luați de la investigatori și colaboratori: Kopar are de returnat 3.810 lei, concubina sa are de plătit 950 lei, iar Varga 45 lei.

Hotărârea Tribunalului Bihor a fost atacată, însă, de cei patru inculpaţi, iar procesul s-a reluat la Curtea de Apel Oradea.