Curtea de Apel Oradea a pronunţat, vineri, verdictul final în procesul milionarului orădean Ion Govoreanu, fondatorul grupului de firme Trei G, trimis în judecată în 2011 de procurorii DNA Oradea în cel mai mare dosar economic anchetat vreodată în Bihor, un carusel evazionist de 22,5 milioane euro.

În total, în acest dosar au fost judecate 8 persoane, Govoreanu fiind acuzat că prin interpuşii Mihai Măgurean, Viorel Claudius Ducica, Emil Gavril Pop, Constantin Mitu, Marinela Triculescu, Alexandrina Luparu şi Varga Sandor, administratori şi directori la mai multe societăţi pe care de fapt le controla, a simulat achiziţii de produse petroliere şi/sau alimentare fără TVA de la trei firme aflate în insolvenţă controlate tot de el: SC Prompt Construct SRL, SC Ciprova Com SRL şi SC For United SRL, pentru a eluda plata către stat a TVA şi a impozitului pe profit.

Cuantumul total al obligaţiilor fiscale sustrase de la plata către bugetul de stat a fost stabilit la 90.555.376 lei (echivalentul a aproximativ 22,5 milioane de euro la vremea respectivă), din care suma de 64.923.316 lei reprezintă TVA şi impozit pe profit, iar 25.632.060 lei accesorii aferente.

Iniţial, Tribunalul Bihor a dispus condamnarea lui Ion Govoreanu la 12 ani de închisoare. Directorii lui Govoreanu, Mihai Măgurean şi Viorel Claudius Ducică, au primit câte 8 ani de închisoare, Marinela Triculescu a fost condamnată la 4 ani de închisoare, iar Constantin Mitu, Alexandrina Luparu, Emil Gavril Pop şi Varga Sandor au primit câte 2 ani, toate pedepsele fiind dispuse cu executare în regim de detenţie.

Prin verdictul de vineri, Curtea de Apel Oradea a "îmblânzit" pedepsele. Ion Govoreanu are de executat 8 ani de închisoare, Mihai Măgurean a primit o pedeapsă de 5 ani, Viorel Claudius Ducică a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare, în timp ce Marinela Triculescu a rămas cu cei 4 ani de închisoare, Emil Gavril Pop şi Constantin Mitu cu câte doi ani, toate pedepsele fiind dispuse cu executare în regim de detenţie.

Pe de altă parte, Alexandrina Luparu şi Varga Sandor, şi ei condamnaţi iniţial la câte doi ani de închisoare cu executare, au avut noroc, judecătorii Curţii dispunând suspendarea sub supraveghere a pedepselor care le-au fost aplicate.

Judecătorii au mai hotărât ca toţi cei 8 inculpaţi să plătească despăgubiri în valoare totală de 89.183.764 lei către ANAF, suma reprezentând paguba provocată statului prin manevrele frauduloase. Şi cheltuielile judiciare dispuse de instanţă sunt consistente: Govoreanu ar urma să achite 60.000 lei, Ducică şi Măgurean câte 30.000 lei fiecare, Pop şi Mitu au de plătit câte 5.000 lei, iar Triculescu, Varga şi Luparu câte 3.000 lei. 

Ion Govoreanu este încarcerat pentru a ispăşi pedeapsa de 3 ani şi 6 luni de închisoare dispusă pentru o pagubă de 1,4 milioane de lei pe care afaceristul a produs-o bugetului de stat prin tranzacţii ilicite cu zahăr.

Frauda a fost comisă în perioada 2004-2005, prin intermediul unei firme înfiinţate în comuna Vadu Crişului, For United SRL, care importa zahăr sub pretextul producţiei de "Zaharom", zahăr amestecat cu aromă de vanilie ori cu cacao. În realitate, zahărul importat era  doar ambalat şi vândut în magazine.

Celebrul evazionist orădean mai e judecat, la Tribunalul Bihor pentru o fraudă fiscală de aproape 900.000 lei, prin tranzacţii fictive cu sediul fostei Urbana, orchestrată în cârdăşie cu soţia sa, Mihaela, şi cu doi dintre administratorii firmelor pe care aceştia le controlează, Adrian Ionescu respectiv Octavian Sasu.