Preotul ortodox Vasile Bicăzan (foto), parohul Bisericii Sf. Duh Mângâietorul din Ioşia Nord, a rămas cu condamnare penală. Curtea de Apel Oradea a menţinut, luni, sentinţa Tribunalului Bihor dată la începutul acestui an în dosarul în care preotul şi doi prieteni ai săi sunt acuzaţi că s-au împroprietărit fără drept pe mai multe hale industriale din Ferma 10 a Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă aparţinând Universităţii orădene.

Astfel, preotul şi prietenii săi, Petru Bulzan şi Gheorghe Rugan, sunt condamnaţi la câte 2 luni de închisoare cu suspendarea condiţionată a pedepsei pe o perioadă de 2 ani şi 2 luni.

Au rămas cu pedepsele şi reprezentanţii Primăriei Paleu, care au întocmit documentele false: o funcţionară a Biroului Finanţe, Bernath Noemi, a fost condamnată la 1 an închisoare cu suspendare pe o perioadă de 3 ani, iar responsabilul de fond funciar al Primăriei, Vinczeffy Alexandru, primarul localităţii, Somogyi Ludovic, secretarul Consiliului Local, Allaga Andrea, şi referentul pe probleme de urbanism Agneta Balla au fost condamnaţi la câte 1 an şi 2 luni închisoare fiecare, pedepse suspendate condiţionat pe un termen de încercare de 3 ani şi 2 luni.

În cazul funcţionarilor, secretarului şi primarului din Paleu, instanţa a dispus ca pedeapsă accesorie şi interdicţia de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, respectiv de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Totodată, însă, potrivit sentinţei, pedepsele accesorii au fost suspendate pe durata suspendării condiţionate a executării pedepsei principale, astfel că nu e clar dacă primarul şi funcţionarii rămân sau nu în psoturi.

Instanţa a dispus şi anularea adeverinţelor şi restabilirea situaţiei anterioare a proprietăţilor, a căror valoare a fost stabilită printr-o expertiză tehnică la 432.260 lei.

Decizia Curţii de Apel este definitivă, dar deocamdată nu a fost comunicată Prefecturii Bihor.

Escrocheria prin care Universitatea Oradea a fost lăsată fără clădirile în valoare de 400.000 lei din Ferma 10 a Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Pomicolă a fost dezvăluită în urmă cu doi ani de BIHOREANUL.Preotul Vasile Bicăzan şi cei doi prieteni ai săi au cumpărat 6 hectare de livadă, însă au profitat de greşeala unui topograf şi de adeverinţe false emise de reprezentanţii Primăriei Paleu, întăbulându-se şi pe mai multe hale aflate în apropiera proprietăţii lor.

Citiţi întreaga poveste în articolul: Preot la judecată: Parohul Vasile Bicăzan, proprietar fără drept pe o clădire a Universităţii